LUMC start proef met afweercellen tegen diabetes type 1

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gestart met een proef voor een nieuwe behandeling van diabetes type 1. Proefpersonen worden met behandelde afweercellen geïnjecteerd die het afweersysteem moeten corrigeren en daarmee diabetes moeten genezen.

De nieuwe celtherapie wordt bij negen mensen in Nederland getest, zo laat het LUMC weten. Het onderzoek wordt gefinancierd door stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) en het Diabetes Fonds.

Voor het onderzoek worden afweercellen uit het bloed gehaald en vervolgens behandeld met vitamine D3 waarna ze worden teruggezet in het lichaam. De onderzoekers verwachten dat de cellen het afweersysteem corrigeren waardoor insulineproducerende cellen niet meer worden aangevallen.

Het onderzoek onder de negen proefpersonen duurt anderhalf jaar, om de haalbaarheid en veiligheid van de therapie te testen. Daarna volgt een groter onderzoek.

Diabetes type 1 is een aangeboren aandoening waarbij het lichaam onvoldoende of geen insuline aanmaakt. In Nederland komt diabetes type 2 vaker voor; deze aandoening ontwikkelt zich later in het lichaam.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top