close
  • zondag 29 maart
Zorg en Zekerheid

Een sexy rollator? Ouder worden in stijl vraagt om hippe ontwerpen

Een sexy rollator? Ouder worden in stijl vraagt om hippe ontwerpen

Als je een willekeurig verzorgingshuis of ouderenflat binnenloopt zie je overal rollators staan. Het is een wonder dat iedereen zijn eigen eruit kan pikken, want ze lijken bijna allemaal op elkaar. Er wordt over het algemeen weinig aandacht besteed aan het design van hulpmiddelen voor ouderen. Ze moeten vooral praktisch zijn. Maar waarom kan het niet wat hipper?

De jonge Belgische ontwerpers Marie Van den Broeck (25) en de iets oudere ontwerper Axel Enthoven (71) vinden dat het tijd wordt eens aandacht te besteden aan de ouderen. Het is een markt die alleen maar zal groeien door de vergrijzing. Axel vindt dat de designwereld ouderen te lang genegeerd heeft. “Een rollator is nu eenmaal niet sexy. Maar als je er een mooi functioneel object van maakt, wordt dat ineens wel fun. Het zou me niet verbazen als een grote speler als Ikea, die zich richt op de massa, straks ook meubels voor ouderen gaat ontwerpen.”

MySleeveHandvaten voor krukken

Marie ontwierp de MySleeve, een felgekleurd siliconen hoesje dat je over de handvaten van krukken kunt doen. Ze zag haar oma worstelen met haar krukken. Klagen deed ze nooit, maar die dingen deden pijn en ze liet ze regelmatig vallen. De MySleeve heeft een gelpatch tegen blaren en er zitten magneten in waardoor je de krukken tegen elkaar kunt klikken. Zo heb je je handen vrij om bijvoorbeeld een deur te open en kun je met de ene kruk de andere oprapen. De ontwerpster werkt nu aan een versie van de MySleeve voor rollators en ook voor rolstoelen is ze iets aan het bedenken. “Het is zoveel leuker als medische hulpmiddelen persoonlijker zijn”.

Deurklink tegen weglopen

De MySleeve is genomineerd voor de Belgische Henry van de Velde Health and Wellbeing Award. Dat geldt ook voor de Two van ontwerpbureau PiliPili. De Two is een mooie strakke deurklink die gebruikt kan worden in een omgeving waar mensen met een dementie verblijven. Om de deur te kunnen openen moet eerst een verborgen knop worden ingedrukt en dat is te ingewikkeld. De deurklink kan heel gemakkelijk omgebouwd worden tot een gewone deurklink, zodat alle deurgrepen van een zorginstelling hetzelfde lijken.

snurkbedOplossing voor snurken

De ervaren Axel Enthoven richtte met een collega Tuoi op, een designmerk dat tegemoet wil komen aan de behoeftes van 65 plussers. ‘Tuoi’ betekent leeftijd in het Vietnamees en in die cultuur is leeftijd veel meer dan een getal. Er zijn al veel producten en hulpmiddelen voor de oudere doelgroep, maar de ontwerper vindt dat veel meubels technisch goed gemaakt zijn, maar er spuuglelijk uitzien. Zijn bedrijf wil af van de stigmatisering en betutteling van ouderen. Waarom zou je alleen zwart, grijs en wit gebruiken? Alsof je als je ouder wordt niet meer van kleur zou kunnen houden. De relaxfauteuil van Tuoi heeft rugverwarming, heerlijk als je artrose hebt, maar verder ziet de stoel eruit als een gewone stoel en kun je niet meteen zien dat dat de troon van opa is.

Tuoi ontwierp ook een wastafel met twee hoogteniveaus zodat je er aan kunt zitten. Axel Enthoven is zelf al op leeftijd en put uit die ervaring. Toen hij begon te snurken heeft hij een bed ontworpen met geluidwerende panelen aan het hoofdeinde zodat zijn vrouw rustig kan slapen. Het bed is een groot succes.

Bron: De Standaard

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook