close
  • vrijdag 10 juli
Zorg en Zekerheid

Verkoelende tips voor als je verbrand bent

Verkoelende tips voor als je verbrand bent

We kennen allemaal de risico’s van onbeschermd in de zon zijn. De uv-stralen zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker neemt enorm toe. Meer dan 61.000 Nederlanders kregen in 2018 die diagnose. Toch denken veel mensen dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Een teveel aan uv-straling vormt echter een serieus gevaar. Iedere keer dat je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd. Vooral kinderen moeten dus goed ingesmeerd worden.

Ook als je je wel realiseert wat de consequenties kunnen zijn van onbeschermd zonnen en altijd braaf smeert, kan het je toch overkomen. Zonnebrand vergeten, in slaap gevallen, de invloed van de combinatie wind, zon en zee onderschat. Hoe snel je verbrandt hangt af van je huidtype. Wil je weten welk huidtype jij hebt? Doe dan hier een test.

Verbranden doet pijn en één van de eerste symptomen is een rode huid. In de opperhuid gaan cellen dood en daardoor ga je vervellen. We onderscheiden vier types zonnebrand:

Graad 1: de huid is lichtrood. Deze roodheid verdwijnt na 1-3 dagen zonder dat de huid gaat schilferen.

Graad 2: de huid is rood en voelt pijnlijk aan. De roodheid verdwijnt na een dag of drie en de huid kan licht gaan schilferen. Als gevolg kan er tijdelijk wat pigment ontstaan.

Graad 3: de huid is donkerrood verbrand, voelt pijnlijk en is gezwollen. Na een paar dagen schilfert de huid volledig af en ontstaat er pigment.

Graad 4: de huid is donkerrood, voelt pijnlijken gezwollen aan en er ontstaan blaasjes. Je huid gaat volledig vervellen en er is kans op een permanente vlekkerige pigmentatie.

Heb je blaren? Prik ze dan niet open! Want dan kan er vuil in komen en een infectie optreden. Als je ernstig verbrand bent, ga dan even langs de huisarts voor advies.

Tips om zonnebrand te behandelen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Gebruik dus altijd een goed zonneproduct! Maar als je desondanks toch rood als een kreeft bent, heb je misschien iets aan deze adviezen.

Algemene tips:

 

Verkoelende tips:

 

 

Aloë Vera gel maken

Benodigdheden:

 

  1. Snijd een stuk of vijf van de onderste dikste bladeren af met een scherp mes.
  2. Snijd de puntjes van het blad tot ongeveer daar waar het blad zo’n 7-10mm dik is en snijd de kartelige zijkanten van het blad er aan beide kanten af
  3. Vervolgens ga je het blad horizontaal doorsnijden. Je kunt proberen het laagje dat je er af snijdt zo dun mogelijk te houden, je kunt het blad ook doormidden snijden.
  4. Leg nu beide helften met de gelkant naar boven op de snijplank.
  5. Zet met een vinger op het puntje het blad vast en schraap met het lepeltje de gel van het blad af. Doe dit ook met de andere zijde, als je het blad doormidden hebt gesneden. Als je heel dun hebt gesneden, dus alleen het bovenste groene laagje eraf, dan hoeft dit waarschijnlijk niet.
  6. Doe de gel nu over in een mengbeker voor je staafmixer of in je foodprocessor. Als je alle bladeren hebt leeg geschraapt, kun je de gel gaan mixen zodat er geen klontjes meer inzitten. Het zal in het begin erg schuimen, maar dat zakt snel weer weg.
  7. Je kunt de gel enkele dagen in de koelkast bewaren, maar beter kun je het in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm doen en invriezen.

 

Geschreven door: Boukje Wiersma

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook