close
  • maandag 6 december
Auto

‘Subsidie op elektrische auto’s vooral naar rijke Nederlanders’

‘Subsidie op elektrische auto’s vooral naar rijke Nederlanders’

De belastingkorting van 700 miljoen euro die overheid in 2018 gaf aan kopers van elektrische auto’s zijn vooral bij vermogende autobezitters terechtgekomen, meldt de Volkskrant. Resultaat: een begrotingstegenvaller van honderden miljoenen euro’s.

Bijna de helft van de ruim 25.000 verkochte elektrische auto’s waren Jaguars en Tesla’s met een cataloguswaarde van 80.000 tot 120.000 euro. Die conclusie kan getrokken worden uit de antwoorden die staatssecretaris Menno Snel gaf op Kamervragen die gesteld waren door CDA-parlementariër Pieter Omzigt.

Twee keer zoveel

Het kabinet ging er in eerste instantie vanuit dat in 2018 zo’n 11.000 elektrische auto’s verkocht zouden worden. Het werden er bijna twee keer zoveel. Ook dachten ze aan een gemiddelde cataloguswaarde van 43.000 euro. In werkelijkheid ligt dat gemiddelde rond de 63.000 euro.

‘Processo slurpende Tesla-rijders’

Maar een beperkt deel van de subsidie is gegaan naar ‘goedkopere’ auto’s. De opmerking van CDA-leider Buma dat vooral ‘processo slurpende Tesla-rijders’ hun voordeel doen met de subsidie lijkt dus uit te komen. Door de run op ‘gratis geld ‘in ruil voor een elektrische auto is zelfs zo groot dat er een begrotingstekort van honderden miljoenen euro’s is ontstaan. De Tweede Kamer moet hierover nog geïnformeerd worden.

Bron: Volkskrant

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook