close
  • dinsdag 19 januari
Algemeen

17 miljoen mensen…

17 miljoen mensen…

Nederland staat bekend als een fietsland, dat is wijd en zijd bekend. We hebben dan ook vele veilige, vlakke comfortabele fietspaden. Als het mooi weer is zet menigeen de fietsen op de fietsendrager en gaat genieten van een dagje uit per fiets. Behalve voor het ontspannen fietstochtje is de fiets ook voor velen een functioneel vervoermiddel. En dat is ons al met de paplepel ingegoten.

U kent ze wel, die beelden op TV dat er talloze fietsen bij stations in grote steden worden verwijderd en de shredder ingaan als ze niet snel uit de opslag worden teruggehaald. Als je dan hoort dat Nederland 23 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners heeft, dan snap je dat.

Verder fietst de Nederlander fietst gemiddeld 888 kilometer per persoon per jaar en met zijn allen peddelen we 15 miljard kilometer per jaar bij elkaar. Dus we kunnen ons land gerust een fietsnatie noemen.

Patatgeneratie

Deze generatie – vaak gekscherend de patatgeneratie genoemd – heeft het loeidruk. Vaak met twee banen, een gezin, allemaal een of twee sporten en – niet te vergeten – onze sociale contacten. Dat betekent efficiency ten top, onderweg naar het werk de kids bij school droppen, snel doorrijden en aan het einde van de dag weer vice versa.

Zo was het tot voor kort. Het Coronavirus heeft ons gedwongen om zoveel mogelijk thuis te werken, de kinderen thuis les te geven, geen sport, geen uitjes, helemaal niets buitenshuis. Het ritje naar de supermarkt werd het nieuwe uitje… en waarom zouden we dat niet op de fiets doen. We zijn immers onthaast en hebben de tijd om erover na te denken hoe we zelf een steentje kunnen bijdragen om een beter milieu te krijgen. De CO2-uitstoot was door het sterk verminderde aantal verkeersbewegingen al aanzienlijk gedaald, dus waarom niet wat gezonder?

Omdenken 

De kinderen van de basisschool mogen na de meivakantie weer naar school en de goede voornemens worden bijgevallen voor het overwegend mooie weer. De voorraad fietsen wordt door menigeen aan een inspectie onderworpen en levert bij velen een trieste conclusie op.

Zo hebben Bas en Marion uit Medemblik geconstateerd dat vooral de kinderfietsen het zwaar te verduren hebben gehad en bovendien zijn hun meiden best gegroeid. Tijd om het internet af te speuren naar kinderfietsen. Er is veel informatie te vinden over de juiste maat fiets voor je kind. Zo komen ze voor Joy van 8 uit op een meisjesfiets 24 inch  en voor Melanie van 12 op een meisjesfiets 26 inch. Deze is volgend schooljaar ook geschikt om mee naar de school voor voortgezet onderwijs te fietsen.

De ouders besluiten het vakantiegeld te besteden aan de nieuwe fietsen. Ze spreken af dat de fietsen voortaan veel vaker gebruikt gaan worden dan voorheen. En ook ontstaat er een voorzichtig plan om de komende zomer op fietsvakantie te gaan. Met zijn vieren duiken ze opnieuw achter de laptop en ontdekken dat bijvoorbeeld Texel hele leuke mogelijkheden biedt voor een afwisselende vakantie. Nu nog hopen dat de hotels en vakantieparken weer op tijd opengaan. En natuurlijk is ook mooi weer heel welkom, maar dat zit wel goed, er is een warme zomer voorspeld!

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook