Wil jij een blokjesbuik? Volg dan een lachworkshop!

Het is zomer, de zon schijnt regelmatig en veel mensen zijn losser en vrolijker dan in de winterperiode. Dat is goed, want lachen is gezond. Lachen is namelijk een vorm van bewegen. Niet voor niets zijn er lachworkshops, met als doel ontspanning en een gezond lichaam. Eigenlijk net als een massage. 

Het begon in de klas

Dat brengt me bij Nicky Zorgdrager. Zij heeft een massagepraktijk in de Blokhuispoort in Leeuwarden, maar geeft ook lachworkshops. Ze legt me alles uit over de effecten van lachen en haar missie om de lach door te geven. Nicky (29) is leerkracht geweest in het basisonderwijs en vertelt dat het daar eigenlijk allemaal mee begonnen is. Ze gebruikte lachoefeningen in de klas, bijvoorbeeld om te ontspannen na een tijd intensief luisteren of werken. Beginnend met een neplach begonnen de kinderen al snel echt te lachen, want het is nogal aanstekelijk. Zo konden ze hun energie even kwijt en het werkte enorm goed.

Een blokjesbuik

Toen ze later een eigen massagepraktijk had, ging ze zich door zelfstudie meer verdiepen in de functie van lachen. Bij lachen komen namelijk vrijwel dezelfde hormonen vrij als bij masseren: het pijnstillende endorfine en de gelukshormonen serotonine en dopamine. Door regelmatig je mondhoeken op te trekken word je ontspannen, opgewekter, je weerstand verhoogt, stress vermindert en je bloeddruk verbetert. “En je krijgt er een blokjesbuik van,” zegt Nicky met een big smile. “Je traint namelijk je buikspieren”. Je hebt dus niet voor niets soms buikpijn van het lachen. Die blokjesbuik is leuk, maar er zijn meer voordelen. Kortom: lachen is écht gezond en stress kun je weglachen.

Je overgeven

De workshops die Nicky geeft zijn leuk om te doen, maar het is ook gewoon hard werken. Een standaard workshop duurt ongeveer een half uur, maar er is veel meer mogelijk. Alles is bespreekbaar. Ze begint altijd met een warming-up, om even te wennen. Want sommige mensen moeten eerst een drempel over. Voluit lachen is een vorm van loslaten, net als bij een massage, waar je je overgeeft aan de masseur. Dat is best spannend.

Lachspelletjes

Ze werkt in de workshops veel met bestaande spelletjes, waar ze zelf lachspelletjes van maakt. De lachwave bijvoorbeeld of een lachstoelendans op muziek. En ‘Tik tik wie ben ik?’, waarbij je de lach van de anderen uit de groep moet herkennen. Speels, laagdrempelig, maar uiteindelijk heel effectief. Eigen inbreng is welkom, ze kan ook improviseren als iets spontaan opkomt.

De lach delen

Een lachworkshop is een aanrader voor vrijgezellenfeestjes, een groep vrienden of een familieactiviteit, maar ook voor bijvoorbeeld ouderen in een verpleeghuis is het erg geschikt. Voor hen zorgt de beweging van lachen voor een blijer gevoel en het kan eventuele pijn verminderen. Ook als iemand niet kan praten of de Nederlandse taal niet spreekt, want een lach heeft geen woorden nodig.

Tips

Nicky straalt uit dat het doorgeven van de lach en daarmee een stukje geluk delen, belangrijk voor haar is. Ze deelt dan ook graag een paar lachtips, om vaker op de dag onze mondhoeken te krullen en de nodige gelukshormonen aan te maken. “Dat eerste kan ook als je een ochtendhumeur hebt of verdrietig bent. Het gaat puur om de beweging. Wedden dat je er uiteindelijk vrolijker de dag mee ingaat?”

Potlood tussen je tanden

Doe iedere dag minimaal een minuut of tien een potlood of pen tussen je tanden (niet tussen je lippen). Je mondhoeken krullen hierdoor naar boven. Je lacht dan eigenlijk nep en houdt de hersenen voor de gek. Vaak ga je daarna echt lachen, maar ook als dat niet zo is reageert je lichaam alsof je lacht. Met alle gezonde reacties van dien. Het kan overal; in de file, voor de spiegel in de badkamer of terwijl je ’s ochtends je social media checkt.

Denk aan leuke dingen

Ook positieve gedachten hebben effect. Denk gewoon even terug aan die bijzondere ontmoeting of aan die keer dat je zo ontzettend veel lol hebt gehad. Wedden dat je je daarna vrolijker voelt en vaker lacht?

Lach eens naar een onbekende

Een lach geeft vaak een nieuwe lach. Dus geef die glimlach door en bezorg niet alleen jezelf, maar ook die ander een fijn gevoel.

Complimenten uitdelen

Zeggen we niet veel te weinig wat de ander goed doet? Complimenten geven laat mensen lachen en je wordt er zelf ook blij van. Dus zeg het vooral als je vindt dat iemand zo’n leuke broek aan heeft of dat het nieuwe kapsel zo geweldig staat.

Meer weten?

Blokhuispoort cel

De lachworkshops van Nicky kunnen in de Blokhuispoort gegeven worden, bijvoorbeeld in de tuin of in de tochtcel (het is tenslotte een oude gevangenis). De praktijk van Nicky bevindt zich in blok H, in een echte gevangeniscel. Om haar heen allemaal leuke winkeltjes en ondernemers. En een verdieping hoger het Alibi Hostel. Een geweldige plek om te slapen en een dagje in de Culturele Hoofdstad rond te dolen. Ze geeft de workshops trouwens ook op locatie, in Leeuwarden en omstreken. Ze werkt veel samen met Fruitbar Sis, maar als je ergens een feestje hebt komt ze gerust langs. Je kunt de workshop ook met andere activiteiten combineren, bijvoorbeeld met een High Tea. Interesse? Je vindt meer informatie op de website van Nicky. 

Praktijkflyer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top