close
  • dinsdag 19 oktober
Financiën

Wachten op brief van energiemaatschappij met nieuwe hogere tarieven

Wachten op brief van energiemaatschappij met nieuwe hogere tarieven

Binnenkort ontvang  jij hem ook: een brief van je energiemaatschappij met daarin de verhoogde prijzen voor stroom en gas. Dit heeft vooral te maken met maatregelen van het kabinet die een verbetering moeten brengen aan het milieu.

Dat is natuurlijk een prachtig streven, maar wat gaat het ons kosten? In ieder geval meer dan we nu betalen. Volgens vergelijkingssites kan het wel om een paar tientjes per maand gaan.

Ruim driehonderd euro meer

Tot nu hebben nog niet alle leveranciers hun prijsverhogingen al bekend gemaakt. Vergelijkingssites rekenen er al flink op los. Volgens Pricewise gaat het bij gezinnen gemiddeld om ruim driehonderd euro meer dan vorig jaar. Milieu Centraal houdt het op een krappe tweehonderd euro.

Belastingen omhoog

Daar ben je als consument niet blij mee, maar ook binnen de fracties is er onenigheid over deze verhogingen die niet alleen worden veroorzaakt door de hogere prijzen voor gas en stroom, maar ook door belastingen die omhoog gaan. Vooral dat laatste heeft het kabinet zelf in de hand.

Burger moet de rekening betalen

Zowel fractievoorzitter Buma van het CDA en Segers van de CU vinden het niet terecht dat de burger de rekening moet betalen voor de prijzige maatregelen die de overheid moet nemen in het kader van het milieu. Daar blijven ze bij, ook al zendt het kabinet de boodschap uit dat Nederlanders er in het nieuwe jaar in koopkracht op vooruit gaan.

Fikse maandlast

Met name de belasting op gas stijgt flink, die op elektra daalt. Reden temeer om minder gas te gaan gebruiken en over te stappen op elektra. Dat is natuurlijk ook het streven, maar die klus is niet zomaar geklaard. Voorlopig zitten veel mensen met een fikse maandlast als het om hun energierekening gaat.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook