close
  • maandag 12 april
Zorg en Zekerheid

Vier miljoen mensen gaan zich oriënteren op een andere zorgverzekering

Vier miljoen mensen gaan zich oriënteren op een andere zorgverzekering

Tenminste 4 miljoen Nederlanders gaan dit najaar hun zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen. In elk geval 676.000 mensen zeggen dat ze ‘zeker’ zullen switchen naar een betere of goedkopere polis. Dit blijkt uit een representatieve enquête van vergelijkingssite Pricewise, uitgevoerd door CG Selecties.

OVERSTAPPEN
Het aantal mensen dat nu denkt over te stappen ligt in percentages op respectievelijk 4% (‘zeker wel’) en een dikke 24% (‘waarschijnlijk wel’). Bij elkaar ruim 28%. Vorig jaar was dat 25%. Uiteindelijk stapten toen ruim 1,1 miljoen mensen over (6,8%), net als in 2014.

MOTIEF
De kans is groot dat het daar dit jaar weer op uitdraait, aldus directeur Hans de Kok van Pricewise. “Uit ervaring weten we dat het verwachte switchpercentage uiteindelijk stevig wordt gedempt door onterechte angst voor een onjuiste keuze en een langdurende onduidelijkheid over de gecontracteerde ziekenhuizen en zorgverleners. Komend jaar wordt het eigen risico voor het eerst niet verhoogd, maar daar staat tegenover dat de premies mogelijk sterker stijgen dan de afgelopen jaren. Dit laatste zal mensen beslist aanmoedigen om op zoek te gaan naar een vergelijkbaar, goedkoper alternatief. Besparen is een belangrijk motief voor de meeste overstappers,” aldus De Kok.

GOEDKOPER
Van de vermeende switchers verwacht een grote meerderheid (65%) bij een andere verzekeraar goedkoper uit te zijn. Een kleine 43% denkt een verzekering te vinden die beter op zijn of haar situatie aansluit. Ruim 41% denkt een betere dekking te vinden. De Kok: “Behalve naar de prijs en kwaliteit, kijken mensen natuurlijk ook naar de ontwikkelingen in hun persoonlijke levenssfeer en naar een veranderende gezondheidssituatie.”

ONTEVREDENHEID
Onder de groep die wil switchen is de ontevredenheid over de huidige zorgverzekering (een kleine 6%) en verzekeraar in kwestie (8%) relatief gering. Zo’n 12% verwacht in het nieuwe jaar extra zorgkosten te maken en wil zich hiervoor gaan indekken met een andere zorgverzekering.

NOOIT VERGELEKEN
Bijna 20% van de ondervraagden zegt nog nooit naar prijs, service en/of dekking van andere zorgverzekeringen te hebben gekeken. Ruim 13% zal dat straks weer niet doen en 30% ‘waarschijnlijk niet’. Een kleine 43% is ‘tevreden’ met de huidige polis en 41% is ‘tevreden’ met zijn zorgverzekeraar.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook