close
  • maandag 6 december
Algemeen

Vertel over jouw hobby en laat je werk zien

Vertel over jouw hobby en laat je werk zien

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Wij zijn op zoek naar mensen die willen vertellen over hun passie, hun creativiteit, hun hobby. Om anderen te inspireren en omdat het resultaat vaak zo de moeite waard is om aan een breder publiek te laten zien. Bij 50+ kan dat!

Creativiteit zit in ons allemaal. Veel mensen zijn kunstzinnig bezig, soms zonder dat ze het zelf zo noemen. Mensen die schilderen of schrijven, pottenbakken, taarten maken, kaarten maken, hout bewerken en mensen die kleding naaien. Op zolderkamers, aan keukentafels, in schuurtjes. En soms in een heus atelier. 

Hoog amateurniveau

Veel vijftigplussers zien het als een uit de hand gelopen hobby, soms hebben mensen jarenlang cursussen en workshops gevolgd of een opleiding die leidde tot een hobby op amateurniveau die de professional nauwelijks ontloopt. 

Neem nou Jet (54) die na haar veertigste een lang gekoesterde wens in vervulling liet gaan: een schilderopleiding. Na de middelbare school zat ze een jaar op een kunstacademie, maar koos erna voor een ander vak. Ze staat nu al jaren voor de klas, maar rond haar veertigste begon het te kriebelen. “Ik tekende zo af en toe, wilde wel weer schilderen, maar miste een stuk techniek. Ik heb me op mijn veertigste aangemeld bij een schilderopleiding en toen was het hek van de dam.”

‘Ik heb daarna nog drie andere opleidingen gedaan’

Jet rondde na vier jaar de opleiding met goed gevolg af, en was niet meer te stoppen. “Ik heb daarna nog drie andere opleidingen gedaan, allemaal om het schilderen goed onder de knie te krijgen. Vrij schilderen, portret schilderen, landschappen. Na mijn vijftigste heb ik een atelier gehuurd en daar ben ik nu regelmatig te vinden. Echt geweldig. Ik word er heel gelukkig van.” 

Hij heeft zijn garage omgebouwd tot timmerwerkplaats

Jan (71) is een bekwaam timmerman die jarenlang in dienst was bij een bouwbedrijf. Zo af en toe restaureerde hij meubels van vrienden en familie, en toen hij met pensioen ging heeft hij zijn garage omgebouwd tot timmerwerkplaats. Daar is hij bijna iedere dag te vinden. 

“Op verzoek restaureer ik meubels en met het geld dat ik daarmee verdien financier ik het hout voor mijn beelden. Ik maak graag koppen. Een cursus heb ik er nooit voor gevolgd, Ik ben gewoon begonnen. Het is echt een passie geworden. Soms loop ik ’s avonds om tien uur nog even mijn werkplaats in om dingen na te lopen. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik dan rond middernacht pas weer terug ben. Het heeft me echt te pakken. Of het kunst is, weet ik niet.”

Het werd een kinderboek dat onlangs is uitgegeven

Simon (69) schreef jarenlang gedichten. Gewoon in een klein boekje dat altijd op de keukentafel lag, maar toen de kinderen de deur uit waren, kreeg zijn creativiteit pas echt de ruimte en voor hij het wist had hij een verhaal geschreven. Het werd een kinderboek dat onlangs is uitgegeven. “Ik durfde echt geen uitgeverij te benaderen, maar mijn kinderen zeiden dat als het niet zou lukken ze me zouden helpen met het zelf uit te geven. Eén van mijn zoons is grafisch ontwerper en hij wist er wel raad mee. Maar toen hapte een uitgeverij en voor ik het wist lag mijn boek in de winkel. Ik ben zo trots.”

Ook Jet is al een keer met haar werk naar buiten getreden en heeft geëxposeerd. Jan houdt het het liefst bij een persoonlijk contact met mensen. “Ik hoef de wereld er niet mee te veroveren. Ik geniet van het werk en soms wil iemand persoonlijk voor mij poseren, voor een houten beeld. Het maakt me blij en geeft enorm veel voldoening.” 

Wil jij anderen inspireren met jouw hobby, daar meer over vertellen en je werk laten zien? Stuur een mail aan: julia@50plusinnederland.nl en we nemen contact met je op. We verheugen ons erop!

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook