Veilig met je scootmobiel het verkeer in? Dat valt nog niet mee

De constructie van scootmobielen laat in veel gevallen te wensen over en ook fietspaden en stoepen zijn niet altijd veilig genoeg. Momenteel wordt er onderzoek naar gedaan om de juiste aanpassingen uit te kunnen voeren.

Wie in een scootmobiel rijdt, moet weten dat je er abrupt mee kunt afremmen als je gashendel loslaat. De meeste mensen doen het tegenovergestelde. Zij knijpen de gashendel in, met alle mogelijke nare gevolgen van dien.

In de afgelopen jaren gebeurden er maar liefst 35 ernstige ongelukken met elektrische voertuigen, zo meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Reden temeer om de scootmobiel aan strengere veiligheidseisen te onderwerpen, maar welke?

Verkeerslichten beter afstemmen op de snelheid

De stichting meent dat er aan aparte rem op moet en dat scootmobielen stabieler moeten. De scootmobiel raakt te snel uit balans. Oneffenheden op de weg of uitwijkmanoeuvres zorgen er te snel voor dat de kar gaat hellen.

Daarnaast zouden er ook andere aanpassingen moeten plaatsvinden, met name op de weg. Volgens minister Van Nieuwenhuizen van Verkeer moeten mensen met een scootmobiel veilig aan het verkeer deel kunnen nemen. Dat vraagt volgens de SWOV om aanpassingen, die de minister nu laat onderzoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om verkeerslichten die beter moeten worden afgestemd op de snelheid van voertuigen als de scootmobiel, fietspaden zijn soms te smal en stoepranden zitten regelmatig in de weg.

Foto: seniorenzorg.nl

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top