Veganist worden is heus nog niet zo makkelijk

Je maakt je druk over dierenleed, je wilt gezond eten en je bent een idealist die er alles aan wil doen goed voor onze planeet te zijn. Dan word je veganist. 

Maar wat eet je dan? Veganisten eten naast groente en fruit, veel bonen en andere peulvruchten. Die komen vaak uit Duitsland, dus dat is zover weg nog niet, maar er zijn ook perioden in het jaar dat ze uit Egypte, Kenia en Guatemala gehaald moeten worden en dat is best een eind vliegen. 

Wat je van ver haalt, is niet goed voor het milieu

Dat maakt het vasthouden aan je ideaal om goed voor de planeet te zorgen er niet gemakkelijker op. Want in dat geval zou je ook geen avocado’s uit Chili en Zuid-Afrika moeten eten. Geen peulvruchten uit Kenia en Egypte of blauwe bessen uit Argentinië. Wat je van ver haalt, is niet goed voor het milieu. En hoe is een en ander geteeld? Is er kunstmest gebruikt? Hoeveel water ging er mee gepaard? Dat weet je allemaal niet. 

Avocado

Als voorbeeld wordt in een artikel in dagblad Trouw de avocado genoemd. Voor de productie van een kilo avocado’s is ongeveer duizend liter water nodig. Dat is nogal wat. Bovendien stijgen de prijzen, want er is enorm veel vraag naar. Gevolg is dat de lokale bevolking, uit Chili en Peru bijvoorbeeld, zich die vrucht niet meer kan permitteren. In Kenia is de export van deze vrucht onlangs geblokkeerd om de eigen bevolking nog toegang te kunnen geven tot de gezonde avocado. 

Je kunt maar met moeite echt weten waar je goed aan doet

Het is daarom een complex geheel en je kunt als veganist maar met moeite echt weten waar je goed aan doet. Daarom pleiten veel deskundigen voor het eten van groente en fruit van het seizoen. Gewoon uit eigen land. Maar ook dat is lastig, omdat soms de tomaat uit Spanje die hierheen is gebracht in een vrachtwagen, minder milieubelastend is dan die uit eigen land uit een met flink veel gas gestookte kas. 

Goed bezig

Algemeen advies van deskundigen: haal minder dan de helft van je eiwitten uit dierlijke producten en tachtig procent van je granen, oliën, groente en fruit uit je regio, aangevuld met producten van elders. Op die manier ben je goed bezig als het gaat om het klimaat en dit is sowieso al vele malen beter dan al dat vlees eten. 

Overigens; wie geen vlees eet, en helemaal geen dierlijke producten meer, bespaart 850 kilo CO2 uitstoot per jaar. In totaal stoten we door voeding en drinken 1,9 ton CO2 uit per jaar. Het heeft dus heus wel zin. 

Bron: Trouw

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top