Vakantie check: vergeet de groene kaart niet mee te nemen!

In veel Europese landen hoeft u niet langer verplicht de originele groene kaart bij u te hebben. Zelf geprint (op wit papier) of digitaal op uw mobieltje mag ook. Maar gaat u naar Spanje, Duitsland, Polen, Kroatië of Polen? Dan heeft u ook voor uw vouwwagen of caravan een aparte groene kaart nodig.

Groene kaart voortaan digitaal

​De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee u aantoont dat uw auto minimaal WA verzekerd is. In veel Europese landen is de originele groene kaart inmiddels niet langer verplicht. De digitale groene kaart wordt geaccepteerd in alle 28 EU-landen plus Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Groene kaart per e-mail

Ontvangt u uw verzekeringsgegevens van Univé per e-mail? Dan ontvangt u uw groene kaart ook digitaal. U krijgt de groene kaart bij de start van uw autoverzekering én als uw verzekering verlengd wordt.

Tip: Leg een print van uw groene kaart in uw auto of sla hem op in uw telefoon. Zo heeft u uw verzekeringsgegevens altijd bij de hand.

Groene kaart downloaden

U kunt uw groene kaart downloaden via Mijn Univé.
Klik na het inloggen op:

  • ‘Verzekeringen’ en
  • ga naar uw autoverzekering.
  • Klik daarna op ‘details’.
  • Ga vervolgens naar “download overige documenten” en selecteer uw digitale groene kaart.

U kunt de groene kaart ook opslaan in het fotodossier van de Univé App.

Originele groene kaart verplicht

In de volgende landen is het wel verplicht om de originele groene kaart bij u te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië,Rusland en Wit-Rusland. In Bulgarije is een originele groene kaart niet verplicht, maar wel aan te raden.
Rijdt u met uw auto door één van deze landen, dan heeft u wel een originele groene kaart nodig. Deze kunt u aanvragen via uw Univé-adviseur. U krijgt uw groene kaart dan via de post toegestuurd.

Groene kaart voor uw caravan

Gaat u met uw caravan naar het buitenland? In alle landen die staan vermeld op de groene kaart zijn caravan en aanhangers meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze zijn gekoppeld.

Dit geldt niet in de volgende situatie:

  • U heeft een caravan of aanhanger die zwaarder is dan 750 kg.
  • U gaat naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.

Voor deze landen heeft u een aparte groene kaart nodig voor de caravan of aanhanger. Dit geldt ook als u alleen door deze landen heen rijdt. Als u geen groene kaart bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete. U kunt de groene kaart voor uw caravan aanvragen bij de maatschappij waar uw auto verzekerd is. Is uw auto bij Univé verzekerd, dan kunt u de groene kaart voor uw caravan online aanvragen​.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top