Tien nutteloze feitjes over kerst

De meeste mensen kennen het kerstfeest wat we jaarlijks vieren op 25 en 26 december ter ere van de geboorte van Jezus. En waarschijnlijk weet je van alles over deze sfeervolle dagen, maar toch zijn er nog een hoop interessante weetjes die niet iedereen kent. Zoals bijvoorbeeld dat een van de hoogste kerstbomen ter wereld in Nederland staat.

De Gerbrandytoren in IJsselstein is 367 meter hoog en krijgt rond de kerst extra kabels en lampjes ter versiering, zo wordt het natuurlijk een hele grote kerstboom! En wij hebben nog tien leuke kerstweetjes voor jou op een rijtje gezet waarmee je indruk kan maken tijdens het kerstdiner.

1. Jezus is helemaal niet geboren op 25 december

De exacte geboortedatum van Jezus Christus is niet bekend. Waarschijnlijk is Jezus helemaal niet geboren rond 25 december. Historici denken dat hij in maart geboren is. We weten dat de Romeinen rond 25 december vierden dat de dagen daarna langer werden. In de vierde eeuw werd dat feest door Keizer Constantijn samengevoegd met de geboortedag van Jezus. Men dacht dat het christendom meer kans van slagen gehad met oude gewoonten en feestdagen.

2. Meeste relaties stranden twee weken voor kerst

Uit onderzoek blijkt dat de meeste stellen twee weken voor kerst uit elkaar gaan.  Tijdens de kerstdagen zelf stranden de minste relaties. Terecht natuurlijk, want dat zijn de meest magische dagen van het jaar! Vandaar dat er negen maanden later zoveel baby’s worden geboren. Dat komt omdat we door alle drukte en de alcohol vergeten om anticonceptie in te nemen.

3. Er zit verschil tussen kerst- en paasbrood

Een kerst- en een paasbrood daar lijkt geen verschil tussen te zitten. Maar toch wel! Op een kerstbrood hoort poedersuiker te zitten en op een paasbrood juist niet. Dat is het enige verschil.

4. Tweede Kerstdag is voor dienstpersoneel

Tweede Kerstdag is ooit ontstaan omdat dienstpersoneel op Eerste Kerstdag moest werken. De volgende dag kregen ze vrijaf en eten mee voor de hele familie. Zo is later de traditie van een kerstpakket ook bedacht.

5. ‘All I Want for Christmas Is You’ is in de zomer opgenomen

Volgens Spotify is ‘All I Want for Christmas Is You’ van Mariah Carey een van de meest gedownloade kerstnummers. Het nummer is in de zomer van 1994 door Mariah Carey opgenomen. Ze versierde de studio met lichtjes en kerstbomen om ondanks de hoge temperaturen in de kersstemming te komen. Dat is gelukt!

6. Ooit geen kerstboom in het Witte Huis

Ieder jaar staat er een kerstboom in het Witte Huis, maar van 1901 tot 1906 even niet. President Theodore Roosevelt was namelijk een milieuactivist en vandaar dat er in die periode geen kerstboom te zien was.

7. Kwade geesten verjagen met kerstballen

Vroeger werden glazen ballen gebruikt om kwade geesten te verjagen. Toen het bijgeloof in Europa minder werd bleven de ballen als decoratie en nu zijn ze niet meer weg te denken.

8. Kortstondige wapenstilstand op Eerste Kerstdag

In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstonden er tijdens kerst spontane korte wapenstilstanden tussen de Engelsen en Duitsers. De moegestreden soldaten zochten elkaar op en vierden samen kerst. Ze versierden hun loopgraven, zongen samen en speelden voetbal.

9. De kerstman droeg vroeger blauw, wit en groen

We kennen allemaal de kerstman in zijn fluweelroodpakje, maar ooit zag hij er anders uit. In 1804 droeg hij de kleuren blauw, wit en groen. In 1930 veranderde dit door een reclame van Coca-cola. We kennen hem nu als een man met een lange witte baard, dikke buik, een rood pak en uiteraard de blozende wangen.

10. Rendieren hebben écht een rode neus

Ja, dit klopt, want rendieren hebben anderhalf tot twee keer zoveel haarvaatjes in hun neus in vergelijking met mensen. Wanneer het bloed sneller stroomt, bijvoorbeeld wanneer ze aan het rennen zijn krijgen ze vanzelf een rode neus.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top