Steeds meer woningeigenaren 70+

Gemiddeld is 18 procent van de koopwoningen in bezit van 70-plussers. Voor de gemeentelijke Wmo-budgetten is dat de komende vijftien jaar slecht nieuws. En daarna voor de lokale woningmarkt.

Het Kadaster bracht voor Binnenlands Bestuur het woningbezit onder 70-plussers in alle 408 Nederlandse gemeenten in kaart. De resultaten zijn verrassend. In de grote steden en in groeigemeenten zijn er weinig oude woningbezitters, maar opvallend genoeg ook in een heel regiment Groninger gemeenten. Menterwolde behoort met een 35ste plaats zelfs tot de categorie gemeenten met de minst oude huizenbezitters. ‘Menterwolde is van oudsher een rode gemeente’, verklaart Hilde van Ree, directeur van woningcorporatie Groninger Huis. ‘Voor ouderen was en is het not done om een koopwoning te hebben.’

Gooi
Heel anders is de situatie in bijvoorbeeld het Gooi. In Laren is ruim 30 procent van alle koopwoningen in bezit van 70-plussers. Ook Blaricum, Naarden en Bussum scoren ver boven het landelijk gemiddelde. Wethouder Wim van der Zwaan van Laren denkt niet dat zijn donkergrijze gemeente een probleem heeft. ‘Er melden zich bij ons behoorlijk wat yuppies die veel te besteden hebben. Ze kopen grote woningen van ouderen en gaan die grondig verbouwen. Dat vinden wij prima.’

Provinciegeld
Het Kadaster onderzocht in de regio Noord-Veluwe meer precies uit wat de consequenties zijn van het seniorenwoningbezit. Hoe groter hun woningen, hoe minder 70-plushuizenbezitters bereid zijn die van de hand te doen. Gevolg is dat bijna driekwart van de duurste woningen in de Noord-Veluwse gemeenten in bezit is van bejaarden. Ze zijn honkvast, maar willen geen geld uitgeven aan woningaanpassingen. Daardoor krijgen gemeenten in toenemende mate te maken met een tamelijk nieuwe groep klanten: particuliere woningbezitters die behoefte hebben aan Wmo-ondersteuning, veelal in de vorm van woningaanpassingen.

Renteloze lening
Nu al is duidelijk dat gemeenten daarvoor geen geld hebben. Leo Bezemer, secretaris en algemeen directeur van Noord-Veluwe, wil inzet van provinciale middelen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. ‘De provincie kan renteloze leningen voor woningaanpassingen verstrekken. De woningeigenaar betaalt zo’n lening dan in pakweg vijf jaar terug, waardoor een volgende groep ouderen uit deze pot kan lenen.’ Op die manier zou de provincie bijdragen aan de gemeentelijke Wmo-budgetten.

Overlijden
Over tien, vijftien jaar dient zich het volgende probleem aan: grote woningen komen min of meer tegelijkertijd op de markt, omdat de eigenaren overlijden of echt niet langer op eigen benen kunnen staan. Uit het Kadaster-onderzoek blijkt dat jongeren nauwelijks belangstelling hebben voor deze woningen. Ze zijn verouderd en te duur. De vraag is wie tegen die tijd woningaanpassing of sloop voor zijn rekening neemt.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top