close
  • donderdag 26 november
Zorg en Zekerheid

Senioren en ouders worden ‘s nachts het vaakst wakker

Senioren en ouders worden ‘s nachts het vaakst wakker

42,2% van de Nederlanders slaapt ‘s nachts 7 uur of minder. Met name senioren, ouders en jongeren worden vaak meerdere keren per nacht wakker. Dit blijkt uit onderzoek van online bedden warenhuis Bedden.nl, gehouden onder 1.149 Nederlanders.

In het kader van de Internationale Dag van de Slaap, heeft Bedden.nl een Nationaal slaaponderzoek gehouden onder 1.149 Nederlanders. Respondenten werden onder andere gevraagd naar hun gemiddelde slaapduur en hoe vaak ze ‘s nachts wakker worden.

Senioren er het vaakst uit voor toiletbezoek
Senioren genieten ‘s nachts weinig van een diepe slaap; maar liefst 90% van de senioren laat weten ‘s nachts uit hun slaap te ontwaken. De voornaamste reden is een hoognodig toiletbezoek. Ruim 75% van de senioren geeft aan één of meerdere keren per nacht het toilet te bezoeken.

Wel komt het merendeel van de senioren (ruim 50 procent) doorgaans aan zo’n 7 tot 8 uur slaap, waardoor ze wel aan een gezond aantal slaapuren komen.

Ouders vaakst wakker door kinderen
Ook ouders van jonge kinderen kunnen niet vaak genieten van een vredige nachtrust. Sterker nog, deze doelgroep moet er het vaakst ‘s nachts uit. Meer dan de helft van de ouders (51,7%) moet er ‘s nachts vaker dan 2 keer uit om de kinderen weer in slaap te krijgen.

Veel stress bij studerende jeugd
Bij de jongeren valt het op dat stress de grootste oorzaak is van slaapgebrek. Meer dan de helft van de jongeren tot 18 jaar (55,6%) en van tussen de 19 en 25 jaar (58%) geeft aan dat stressfactoren, zoals deadlines en peinzingen, een grote rol spelen in het slaapgebrek.

Merendeel Nederlanders slaapt minder dan 7 uur
40% van de Nederlanders slaapt 7 tot 8 uur, een gezonde nachtrust. Ruim een derde (33,2%) slaapt korter, tussen de 6 en de 7 uur. 9% van de Nederlandse bevolking ervaart een slechtere nachtrust, en moet het doen met minder dan 6 uur slaap per nacht.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op:

https://www.bedden.nl/blog/slaaponderzoek-bedden-nl-hoe-slaapt-nederland/

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook