Ouderen raken grip op financiën kwijt door digitalisering

Vrijwilligersorganisatie Humanitas ziet de groep Nederlanders die moeite heeft om grip te houden op de eigen financiën groeien.

 Vorig jaar klopte een recordaantal van 13.832 mensen bij Humanitas aan voor hulp bij thuisadministratie. Dat is 13 procent meer dan een jaar eerder, meldt de organisatie donderdag. Toen ging het nog om 12.270 mensen.

Volgens de organisatie is er al jaren sprake van stijgingen. Maar de groei is nu in een stroomversnelling geraakt.

De organisatie denkt dat dit komt doordat steeds minder instanties papieren rekeningen en brieven versturen. Met name ouderen verliezen daardoor het overzicht van wat er binnen komt, maar nog meer van wat er uit gaat.

”Terwijl de crisis voorbij is en de welvaart weer toeneemt, neemt het financieel overzicht bij velen af”, constateert Humanitas. Dat heeft ook te maken met vergrijzing. Sommige ouderen missen computervaardigheden, terwijl de dienstverlening van banken toegespitst is op digitaal bankieren.

 Oudere digitbeten

“Er is vergeleken met vijf jaar geleden een groeiende groep oudere digibeten”, laat projectcoördinator Roderick Heijbroek van Humanitas weten. “Deels gaat het over vrouwen die hun man verliezen die altijd de administratie deed. Soms blijkt er geen computer in huis te zijn en wordt er nog gebankierd met acceptgiro’s.”

De vrijwilligersorganisatie biedt sinds 2004 hulp aan voor mensen die moeite hebben hun eigen administratie op orde te houden. Het is inmiddels het sterkst groeiende programma van Humanitas. Er werken nu 4.510 vrijwilligers aan mee.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top