Onmogelijke huizenmarkt, maar meer mogelijk op woonwagenkamp

Huizenprijzen beginnen absurde vormen aan te nemen, en het wordt steeds moeilijker een woning te kopen. Tenzij je de portemonnee trekt. Daarentegen krijgen woonwagenbewoners meer mogelijkheden als het om wonen in een kamp gaat. 

De prijzen van woningen rijzen de pan uit. Voor een gemiddeld koophuis wordt zo’n 288.000 euro betaald en het bereiken van de grens van drie ton is slechts een kwestie van tijd. Er wisselden dit jaar minder huizen van eigenaar dan vorig jaar, maar sinds 2014 zijn de prijzen continu gestegen. Appartementen kennen de grootste prijsstijging.

Oververhit

In bijna heel Nederland is het moeilijk om een huis te vinden. De markt is oververhit en dat drijft de koopsom op. Nieuwbouwhuizen worden bij opbod verkocht en gemeenten splitsen woningen op om de nood te ledigen. En het einde van de gekte is nog niet in zicht. Zet je vandaag je huis te koop? Grote kans dat je er morgen de hoofdprijs voor vangt.

Woonwagenkamp

Dat  probleem van woningnood kennen ook de woonwagenbewoners al jaren, zij het om totaal andere reden. Gemeenten hanteren namelijk een uitsterfbeleid. Dat beleid houdt in dat ouderen die overlijden op een woonwagenkamp, hun wagen niet mogen doorgeven; de standplaats wordt opgeheven. Jongeren die een eigen wagen willen kopen, vissen dan achter het net en moeten vaak noodgedwongen het kamp verlaten. Veel ‘kampers’ wonen daarom tegen hun zin in een gewoon huis.

In strijd met de wet

De woonwagenbewoners hebben zich daartegen verzet en met succes. Het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman vinden dat het terugbrengen van het aantal woonwagenplaatsen in strijd is met de wet. De eigen culturele identiteit van woonwagenbewoners wordt in Nederland niet genoeg erkend en de overheid heeft hier te weinig oog voor. Er moet weer meer ruimte worden geboden voor deze manier van leven en men moet binnen een redelijke termijn kans maken op een plek om te wonen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken komt nu met een nieuw woonwagenbeleid.

Historisch moment

Bewoners ervaren dit als een historisch moment. Vanaf eind jaren negentig werd alles op alles gezet om de woonwagenkampen zo klein mogelijk te maken. Vanwege onder andere ordeproblemen hielden gemeenten de kampen het liefst beperkt of probeerden ze helemaal te laten verdwijnen. Wilde je een nieuwe standplaats op het kamp, dan kon je wachten tot je een ons woog. Twintig jaar gemiddeld, terwijl de wachttijd voor een regulier huis zes tot acht jaar is. In Nederland hebben we ongeveer 8300 standplaatsen, verdeeld over 1150 kampen. Daar wonen zo’n 35.000 mensen.

foto: wikipedia

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top