close
  • zondag 29 maart
Wonen

Oma weet raad 2.0: Lifehacks

Oma weet raad 2.0: Lifehacks

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Regelmatig een verstopte neus? Oma wist raad: dagelijks een paar liedjes neuriën om je holtes goed open te houden. Hoestte je de longen uit je lijf?  Oma was je redding, gewoon een paar plakjes gember (slijmoplossend) twintig minuten in een kop heet water doen en daarna opdrinken met honing erbij.

Natuurlijk zijn er nog genoeg oma’s die raad weten en hun soep is nog steeds de aller-aller-lekkerste, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij.

ColaCola is de populairste frisdrank ter wereld. Gezond is het niet, het bevat veel suiker en andere schadelijke stoffen, maar veel mensen vinden het gewoon te lekker om het niet meer te drinken. Of iedereen koopt het voor de geweldige andere dingen die je met cola kunt doen. We zetten een paar voor je op een rij:

Schoonmaakmiddel

Een pan met een aangekoekte bodem of een ovenschaal die heel smerig is, krijg je snel schoon met cola. Giet een laagje in de pan of schaal en laat het inwerken. De viezigheid laat los en die schrob je nu makkelijk weg. Je kunt ook een blikje cola bij een emmer water voegen en daarmee een hele vuile keukenvloer schoonmaken.

Soms moet je in je leven een hele smerige toiletpot schoonmaken. Omdat je kind in een studentenhuis gaat wonen bijvoorbeeld. Of omdat je naar een oud huis verhuist. Een toilet reinig je in principe gewoon met een goed schoonmaakmiddel. Maar hele hardnekkige vlekken en vuil kun je met cola schoonmaken. Giet voldoende cola in de pot en laat het een paar uur (of beter nog, een hele nacht) intrekken. Daarna nog even met de borstel erdoor en veel van het vuil is al weg. Eventueel herhalen als één keer niet genoeg is.

Pijnstiller

Een kwallenbeet is alles behalve fijn, maar de pijn kan snel verholpen worden. Giet gewoon even wat cola op de plek waar de beet zit. Je zult zien dat de pijn snel wegtrekt. Een Calippo Cola ijsje werkt trouwens niet.

Kapselredder

kauwgom blazenKauwgom in je haar. Het overkomt je waarschijnlijk niet iedere dag, maar als het gebeurt, dan is het ook meteen heel vervelend. Het kleffe spul eruit knippen lijkt de enige optie en je ziet jezelf of je (klein)kind al lopen met een verpest kapsel. Maar leg die schaar maar weg en pak een fles cola. Je gooit een flinke hoeveelheid cola in een schaal en je laat het haar daar goed lang in weken. Vervolgens trek je het stukje kauwgom er heel gemakkelijk uit.

Boost voor planten

We hebben het niet gecontroleerd, maar azalea’s en gardenia’s schijnen mooier te worden van water vermengd met cola. Gewoon over de aarde gieten voor een flinke boost. Een bos bloemen op vaas staat schijnbaar ook langer met een half kopje cola door het water. Het loont de moeite om het gewoon een keer uit te proberen.

Ruitontdooier

Met cola kun je bij nood snel de ramen van de auto ontdooien. Gewoon uitgieten over de bevroren ruit, de ruitenwisser er overheen, daarna met een doekje nawrijven en krabben hoeft niet meer. Je wast met cola ook de zoutlaag die bij winters weer vaak op de voorruit zit makkelijk weg. Gebruik deze tip wel voornal als noodoplossing, want of regelmatig cola gieten nu zo goed is voor de rubbers van je auto is de vraag.

Vlekkenmiddel

Bloedvlekken zijn erg lastig uit kleding te verwijderen. Sprenkel direct een beetje cola op de bloedvlek, even laten intrekken en goed uitspoelen. Melk helpt ook trouwens. Je kunt cola daarnaast goed gebruiken om roest te verwijderen.

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook