Moestuin in februari: start de voorbereidingen voor een nieuw seizoen

In februari kan het nog behoorlijk koud zijn, het kan vriezen dat het kraakt, maar de eerste zonnige dagen doen je groene vingers kriebelen. Hoe je het ook wendt of keert, het voorjaar komt langzaam aan in zicht en in februari zijn er al genoeg klusjes te doen, dus starten maar!

1. Kies zaden uit

Een klusje wat je zelfs al in januari kan doen is zaden uit kiezen. Door hier vroeg mee te beginnen weet je al precies wat je wilt dit jaar. Kijk altijd goed naar de houdbaarheidsdatum van de zaden. Zo zijn pastinaak zaden maar een jaar echt goed. Koop deze voor een nieuw seizoen altijd opnieuw. En hou er rekening mee op wat voor soort grond je groenten verbouwt. Het ene gewas slaat beter aan op een bepaalde grondsoort dan het andere. Let hier goed op.

2. Maak een moestuinplan

Wil je het jezelf wat gemakkelijker maken, dan is het handig om een indeling voor het nieuwe seizoen te maken. Je kan namelijk niet ieder jaar op hetzelfde stukje grond je groenten verbouwen. Door te wisselen zorg je ervoor dat planten minder snel ziek worden. Ook moet je er rekening mee houden dat sommige gewassen niet zo goed met elkaar overweg kunnen. Verder is het raadzaam om rekening te houden met het formaat van de groenten. Zo kom je uiteindelijk tot een goede indeling. Door er goed over na te denken verlies je geen ruimte en krijgen de planten de best mogelijke start.

3. Bereid de grond voor

Zelf maak ik de moestuin op het einde van het seizoen winterklaar door het onkruid te verwijderen en het in te zaaien met een groenbemester. Sommige gedeeltes dek ik af met worteldoek. In januari komt daar dan mest op die een biologische boer ter beschikking stelt. Op die manier komen er meer voedingstoffen in de grond. In februari kan je als het zonnetje lekker schijnt de grond fijn harken met een woelvork. Ook de groenbemester kan door de grond gewerkt worden. Je kan eventueel de zuurtegraad van de bodem nog testen. Is het te zuur? Dan kan je het neutraliseren met kalk.

4. Zaaien binnenshuis

Groentes zoals pepers, paprika’s, tomaten, komkommers en aubergines kunnen niet goed tegen de kou, ze hebben kamertemperaturen nodig. Je kan ze voorzaaien en zodra het buiten warm genoeg is naar buiten verplaatsen. Op die manier hebben ze tijd genoeg om te groeien.

5. Laat aardappels alvast voorkiemen

Aardappels groeien langzaam, het is slim om ze in februari alvast te laten voorkomen, zodat je aan het eind van het moestuinseizoen aardappelen kan oogsten. Kiem de aardappels een aantal weken voordat je ze buiten uitplant voor. Dat doe je door ze in een lege eierdoos op een lichte plek neer te leggen met een temperatuur van zo’n tien graden. Deze temperatuur is het ideaalst, omdat het temperatuurverschil hierdoor kleiner blijft met als je buiten uitplant. Zo blijven de kiemen kort en krijgen ze een groene kleur. Precies zoals je ze wilt hebben.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top