close
  • maandag 6 december
Zorg en Zekerheid

Moeder worden rond je dertigste, dat was vroeger wel anders

Moeder worden rond je dertigste, dat was vroeger wel anders

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland een kind krijgen is vorig jaar gestegen naar 29,8 jaar.

In de jaren zestig was het niet vreemd als je als vrouw je eerste kind rond je twintigste kreeg. In 1970 lag de gemiddelde leeftijd op 24 jaar. Jonge vrouwen lijken de kinderwens alsmaar langer uit te stellen.

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen stijgt de leeftijd waarop vrouwen een eerste kind krijgen. Volgens de laatste cijfers van het CBS stonden in 2015 Nederlandse vrouwen op plaats 6. Italiaanse en Spaanse vrouwen voeren de lijst aan. Daar is de gemiddelde leeftijd voor het krijgen van een eerste kind 31 jaar.

Het zal je niet verbazen dat ook het aantal geboorten in ons land daalt. Gemiddeld krijgen vrouwen nu 1,61 kind. In 2017 zijn er 169.000 kinderen geboren. Dat is lager dan het aantal van 1983 (170.000) dat toen als dieptepunt werd aangeduid.

De consequenties

Of het verstandig is jong of op latere leeftijd kinderen te krijgen, daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is wel dat het steeds lastiger wordt om zwanger te raken naarmate de vrouw ouder is. Daarnaast loopt de oudere vrouw wat meer risico’s tijdens en zwangerschap. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en -diabetes. Ook de kans op een miskraam neemt toe, en er is een iets verhoogd risico op een kindje met een chromosoomafwijking. Daarentegen is de kans dat het goed gaat, nog altijd groter. Ook boven de 35 jaar. En blijkt de ‘rijpere’ leeftijd van moeders soms ook een voordeel. Ze zijn een stuk stabieler in vergelijking met jongere moeders.

Extremen

Een rondje googlen laat zien dat de jongste moeder ooit amper 6 jaar zou zijn en een hormonale ziekte had waardoor ze op haar tweede al ongesteld werd. Dit Peruaans meisje beviel van een zoon. De oudste moeder ooit komt uit India. In 2008 kreeg ze op haar 70ste haar allereerste kind. Wie dit schaart onder de vage berichten, krijgt misschien iets meer zekerheid bij het verhaal van Dan Brooke uit Engeland. Zij is de oudste moeder ooit die zonder medische ingrepen op haar 59ste een kind kreeg (1997).

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook