close
  • maandag 6 december
Zorg en Zekerheid

Met een sterke moeder kun je oud worden

Met een sterke moeder kun je oud worden

Het is vandaag niet alleen zondag, maar ook nog eens pasen. Dubbele reden om je moeder (en vader) te bezoeken. Leidse wetenschappers hebben namelijk geconstateerd dat wie lekker lang leeft dat vooral aan zijn moeder te danken heeft. Een langlevende moeder, welteverstaan.

Op zoek naar de genen die er voor zorgen dat we lang leven, stuitten wetenschappers op allerlei bijzondere gegevens. Dit keer keken wetenschappers naar families die al ruim tweehonderd jaar bestaan uit leden die flink oud wordt. Soms extreem oud.

90 +

De Leidse onderzoekers hebben bijna duizend langlevende mannen en vrouwen gevolgd. Dan hebben we het over 90 + . Ze keken met name naar de langstlevende moeder van een zeker geboortejaar. Ook de ouders van deze vrouwen en andere familieleden behaalden een hoge leeftijd. Ze kregen pas veel later te maken met ziekten die te wijten zijn aan de ouderdom.

Sterk

Die langlevende moeders waren een opvallend gegeven uit het onderzoek. De leeftijd van de vader deed er veel minder toe. Nu blijkt al dat moeders uit die onderzochte families eind negentiende eeuw fysiek gezonder waren dan leeftijdgenoten. Sterke vrouwen dus. En dat zette zich voort. Hun DNA, en dan het specifieke mitochondriële DNA is doorgegeven.

Gezondheid

Goed voor je moeder zorgen en een fijne band met haar hebben, kunnen er voor zorgen dat ze nog heel wat jaartjes in goede gezondheid door kan. Dat is fijn en dat komt jou ook ten goede, zo lijkt het. Voor je het weet behoor je tot die langlevende families.

Bron: plusonline (onderzoek LUMC)

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook