Kans op Elfstedentocht minimaal, maar we gaan voor winterkost

We krijgen een zachte winter dus die Elfstedentocht kunnen we wel op onze buik schrijven. Weeronline deed onlangs een voorspelling en daarmee kan alle hoop op een echte winter zo de prullenbak in.

Over een week of vier begint officieel de winter en volgens de weerdienst is de kans op een wisselvallige en zachte winter aanzienlijk groot. Hoe ze dat zo stellig kunnen zeggen? Computermodellen voorspellen voor december, januari en februari zacht weer.

De wind zal meestal uit het zuidwesten waaien en voert daarmee zachte oceaanvlucht aan. De kans op vorst en sneeuw is dan minimaal. Volgens de weerexperts gaan we ook de 38 dagen met vorst in de nachten en zeven ijsdagen waarop het ook overdag vriest, bij lange na niet halen.

We blijven hopen op die noordoostenwind

De kans op een Elfstedentocht is verkleind van twintig procent begin vorige eeuw tot acht procent anno 2019. En die is voor komende winter nog kleiner. Toch zijn Nederlanders niet stuk te krijgen als het om echte winters gaat en hopen we op perioden met een koude noordoostenwind en mogelijk wat sneeuw of ijs.

Het hoort bij het oerHollandse wintergevoel. Daar houden de meeste Nederlanders van en zonder boerenkool, hutspot of erwtensoep geen winter. Gewoon weer aan de bak dus en culinair in ieder geval de winterperiode luister bij zetten.

Inspirerend boerenkool-recept

Winterkost in de vorm van stamppotten, draadjesvlees en ovenschotels mogen dan ook niet ontbreken. Dus blijven we boerenkool eten, spruitjes klaarmaken en vlees sudderen. Momenteel zijn er veel appels die je heerlijk kunt verwerken in een herfst- en wintergerecht. Denk aan hete bliksem, of gevulde appels. En wie na drie boerenkool het eens anders wil doen, hier een inspirerend recept.

De boerenkool is natuurlijk altijd een hit en geeft je dat typische Hollandse wintergevoel. Maar ken je ook al de boerenkool-risotto?

-maak een bouillon van een blokje in een halve liter water.

-Snipper uit en knoflook fijn en fruit aan in een beetje olie

-voeg rissottorijst (150 gram) toe en roerbak even mee, blus af met scheutje witte wijn. Als dit is opgenomen voeg je een soeplepel bouillon toe. Af en toe roeren.

-voeg boerenkool (150 gram) toe en laat slinken door de rijst.

-voeg steeds een beetje bouillon bij.

-bak plakjes salami krokant in een droge koekenpan en laat uitlekken. (of zonder als je vegetarisch wilt)

-na 25 minuten zachtjes koken is de risotto klaar.

-roer er een klontje boeter en parmezaanse kaas door.

-serveer de risotto met verkruimelde krokante salami en (geroosterde) pijnboompitten en wat extra kaas

Het wordt een warme winter

Jammer dat 2019 geen echte winter zal brengen. Sterker nog. Het blijkt het op drie na warmte jaar ooit gemeten te zijn, sinds 1901. We hebben het er mee te doen. Eet lekkere winterkost.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top