close
  • zondag 27 september
Reizen

Jeanette beleeft een turbulente week met ups en downs

Jeanette beleeft een turbulente week met ups en downs

Jeanette Slagt besloot om op 53-jarige leeftijd opnieuw te beginnen als digitale nomade. Hierdoor heeft ze een compleet nieuwe manier van gepensioneerd leven neergezet.

In 2015 heeft ze vrijwel alles verkocht wat ze bezat. Ze was werkeloos, had een start gemaakt met een eigen bedrijf, maar helaas lukte het concept niet in Nederland. Ze besloot om ‘tering naar de nering’ te zetten: oftewel haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten. En waar kon ze dat beter doen dan in een land waar het levensonderhoud goedkoop is?

Dus boekte ze een ticket naar de Filipijnen en verhuisde. Momenteel verblijft ze in Mexico en heeft Jeanette al heel wat geschreven  voor 50+. Geniet mee van haar avonturen en haar kijk op het leven na je vijftigste. Vorige week vertelde ze over hoe ze terugkijkt op 2019.

Een week met ups en downs

Eindelijk kan ik mijn ID kaart ophalen bij INM in Cancun, helaas zonder de zo gewenste CURP, een soort BSN nummer wat ik nodig heb voor allerlei andere zaken. Dus de volgende dag sta ik weer in de rij met een stapel kopieën om die aan te vragen en gelijk de verhuizing door te geven. In een ander kantoor deze keer, in Playa del Carmen, waar ik nu woon. Wat een verschil! Keurige rijen, een wachtruimte, overzicht, en vriendelijk personeel.

Binnen twee uur had ik de zo gewenste CURP en mijn verhuizing doorgegeven. Wat is het immigratiekantoor in Cancun dan een nachtmerrie zeg, daar sta je om een afspraak te maken al drie uren in de rij. Over een week kan ik de brief met de verhuisbevestiging ophalen. Dat is nu niet meer een ding waar ik als een berg tegenop zie, omdat ik weet dat ik gewoon kan gaan zitten als ik wacht.

Onder ogen zien

Een ander dingetje wat op het lijstje van stressvolle zaken staat is mijn staar. De opticien in de Filipijnen constateerde staar in mijn linkeroog. Ik stak een beetje mijn kop in het zand hierover, want als er iets is waar ik niet op zit te wachten is het in een ontwikkelingsland in mijn oog te laten peuteren. Ik zit ook niet op de rekeningen te wachten, want dan ben je opeens onverzekerd. Ik weet niet hoe het met staartoperaties in Nederland zit, maar hier is het prijzig! Het begint bij 500 euro per oog. Afhankelijk van wat je nodig hebt kan het oplopen tot dik 40.000 pesos. Dat is grofweg 2.000 euro.

Maar ik moet het een keer onder ogen zien…anders kan ik straks niets meer zien, leuke woordspeling.  Nou ja, nu dus op zoek naar een goede oogkliniek. Want zo’n dokter om de hoek achter de voordeur van zijn huis, dat zie ik niet zitten. Ik zou kunnen wachten op mijn IMSS verzekering, maar ik heb gehoord dat de staatsziekenhuizen hier een drama zijn. Dus ook geen optie. Daarbij wordt het ook in de IMSS standaardverzekering niet langer vergoed. Dus dan kan ik net zo goed naar een privé kliniek.

Veel geld

Ik heb de moed bij elkaar geschraapt en afgelopen maandag een afspraak gemaakt. Aardige dokter die best goed Engels sprak en het prima uitlegde. Hij liet me alleen zo weinig keuze. Want, zo beweerde hij: hij wil me beter maken. Tja, maar ik wil aan mijn budget denken. Ik had een keuze: 16k pesos per oog en dan een bril blijven dragen en wellicht een vertekening in mijn beeld wat niet corrigeerbaar is of 30k pesos en dan hoef ik nooit meer een bril, alleen om te lezen.

Ik slik, dat is heel veel geld, en dat stamel ik ook. Zo van, jeetje, ik ben geen rijke Amerikaan hoor, hier moet ik even over nadenken. Opeens kon er zomaar 5.000 k van de prijs af. Zogenaam is er wel ‘iets te regelen met een plaatselijke kerk voor donaties’…ahum!! Nou prima, vaag, maar prima. Omgerekend ben ik dan ruim 1100 euro kwijt per oog, all in. Laat ik dat maar doen, het idee dat ik geen bril meer op hoef en me te buiten kan gaan aan maffe zonnebrillen lijkt me wel grappig, daarbij is motorrijden met een bril op een drama.

Foto: muurschildering in Mexico 

Komt dit goed?

Aanstaande dinsdag is de operatie. Ik mocht een aanbetaling doen van 12.500 pesos. Dat is twee dagen pinnen en dan nog een dag pinnen voor alle medische keuringen die ik moet. Bloedonderzoek, electrocardiogram en een verklaring van een internist dat ik gezond ben. En dat laatste…..breek me de bek niet open! De ogendokter raadde een kliniek aan. Daar ben ik geweest, maar die doen niet aan die gezondheidsverklaringen. Toen ik terug kwam in de kliniek om de aanbetaling te doen, zegt het meisje achter de balie opeens: ja maar dat kan helemaal niet daar, dat moet allemaal via een internist. Ik boos, waarom stuur je me dan naar die kliniek?

Ook kreeg ik opeens te horen dat ik niet alleen de originele onderzoeksresultaten mee moet nemen, maar ook kopieën, en dat ik acht uur voor de ingreep, die om 12 uur midden op de dag is, niet mag eten. U raad het al: ik kan geen internist vinden. Ze zijn allemaal druk of verdubbelen hun prijs zodra ze doorhebben dat ik geen Mexicaan ben. En terwijl ik dit allemaal aan u zit te typen ben ik moe, boos, teleurgesteld, bang en kan ik wel huilen. Ondanks dat mijn zoon hier is, mis ik mensen om mij heen, zoals een vriendin die met me mee kan gaan, of iemand die Spaans spreekt en me even helpt, of gewoon, heel suf: iemand die zegt dat het allemaal wel goedkomt!

Foto: altaar in de straat 

Wish me luck!

Ik loop een apotheek binnen die ook een arts in huis heeft en vraag om hulp. De mevrouw spreekt geen woord Engels maar met handen en voeten en mijn Spaans komen we toch een heel eind. Ze geeft me advies en vertelt me dat de dokter die 80 dollar vroeg voor een gezondheidsverklaring erg duur was en dat er anderen zijn. Ze laat me een website zien met daarop een lijst met doktoren. Met een aantal probeer ik nu contact te krijgen.  De dokter van de 80 US$ staat er ook tussen, op de website kost een consult maar 600 pesos, dat is een stuk minder dan 80 dollar, dat is nog geen 30 euro.

Wens me sterkte! Ik ga eindelijk mijn oog laten fixen en dan over nog een maand mijn tweede oog. Want nu bleek ik staar in beide ogen te hebben….of zal ik eerst voor second opinion gaan?

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook