‘In de moestuin’ sluit seizoen af met winterklassieker: boerenkool

Moestuinverhalen 32

Vandaag is de meteorologische winter begonnen. De tuin raakt leeg. Dat betekent dat dit helaas ook mijn laatste moestuinverhaal is. En natuurlijk moet die gaan over boerenkool!

Borecole

Het is niet precies bekend wanneer boerenkool is ontdekt. In het jaar 400 voor Christus wordt in Griekenland voor het eerst geschreven over een kroesbladige kool. De Romeinen noemen het bladkool. De voorloper van boerenkool. De Romeinen zagen boerenkool echt als een delicatesse. Alleen bij speciale gelegenheden werd het gegeten.

De herkomst van de naam ‘boerenkool’ is ook niet helemaal duidelijk. Het zou een verbastering kunnen zijn van het Engelse woord ‘borecole’. In het Latijn wordt het Brassica Oleracea Acephala genoemd. Wij denken altijd dat boerenkool oer-Hollands is. Dat is niet helemaal waar. Het is een tijdje een vergeten groente geweest, maar inmiddels wordt het overal ter wereld weer gekweekt.

Met name in Amerika is het ontzettend populair. Een superfood. In 2013 noemde The New York Times het trendy en daarna is het hard gegaan met de ‘borecale’. Wat ook een handje heeft geholpen is het feit dat Michelle Obama de groente plantte in de tuin van het Witte Huis.

Zelf telen

Boerenkool kun je telen op vrijwel alle grondsoorten. Je kan kiezen uit een herfstras of een winterras. In mijn moestuin staat de wintervariant. Die kan vorst verdragen tot -15. Ik koop de plantjes als pootgoed. In juli of augustus zet ik de plantjes in de volle grond. Houd er rekening mee dat de planten enorm kunnen worden. Houd een onderlinge afstand van 65 cm aan. Wil je nog een rij ernaast planten houd dan een afstand van 50 cm aan.

Geef de plantjes voldoende water. Verder hoef je niet veel te doen. Behalve wanneer de witte koolvlieg toeslaat. Zelfs met koolvlieggaas kreeg ik daar afgelopen zomer last van. In augustus schreef ik daar een moestuinverhaal over. Een hele vervelende plaag.

Ondanks dat hebben we nu toch mooie boerenkoolplanten. In september heb ik uit voorzorg een hele grote boerenkoolplant geoogst. Die zie je hierboven op de foto. Huge! Afgelopen weekend heeft de hele familie daar van gegeten. Stamppot boerenkool, klaargemaakt door pake (opa). Heerlijk!

Oogsten en bewaren

Oogsten kan vanaf oktober, november. Na een beetje vorst is het het lekkerst. De bladeren worden dan zoeter. Dit komt doordat het zetmeel in de bladeren omgezet wordt in suikers. Oogsten doe je als volgt: breek de volgroeide bladeren af, onderaan de plant, totdat je voldoende hebt. De plant kan je laten staan. Stop eind februari met oogsten. Met het voorjaar in het zicht heeft de plant de neiging om door te schieten. Het blad wordt dan meer bitter.

Boerenkool is een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Buiten de koelkast kun je het ongeveer een week bewaren bij een temperatuur van 12-15 graden. Invriezen kan ook. Eerst wel een paar minuten blancheren. Dan is het een jaar lang houdbaar in de vriezer.

Topper in de keuken

Boerenkool is een heel gezonde groente. Er zitten veel vitamines in waaronder B1, B2, en C. Ander voordeel is dat het weinig calorieën bevat. De vitamine C zorgt voor een goed werkend immuunsysteem. Dat kunnen we in de winter wel gebruiken. Wist je dat bij slechts honderd gram boerenkool je al voldoende vezels en gezonde antioxidanten binnenkrijgt? Ideaal.

Boerenkool heeft een unieke smaak die heel goed past bij producten zoals worst en spekjes. Maar naast de klassieke stamppot kan je het op meerdere manieren bereiden: roerbakken, koken, stomen, smoren. Het kan zelfs rauw in een salade of smoothie.

Met deze supergroente is er een einde gekomen aan de moestuinverhalen van 2018. Een heel goed oogstjaar met fantastisch mooi weer. De tuin ligt er inmiddels winterklaar bij. Ik kan niet wachten op het volgende seizoen!

Vorige aflevering gemist. Klik hier voor deel eenendertig.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top