In de moestuin: saffraan, ‘het rode goud’

Verhalen uit Pake’s moestuin (15)

Het is herfst en dat zie ik terug in mijn moestuin, want er bloeien saffraankrokussen. De crocus sativus is zeker geen doorsnee krokus. Het is een prachtige verschijning in de tuin met zijn violette kleuren, bloedrode stampers en drie gele meeldraden. Niet alleen mooi, maar ook nog eetbaar!

Intensief werk

Saffraan is een hele dure specerij, vandaar de benaming ‘het rode goud’. Het rood verwijst naar de stampers en het goud slaat op de prijs van saffraan. Een kiloprijs heeft een waarde van ongeveer 30.000 euro. En voor 1 kilo heb je ongeveer 200.000 planten nodig! Bovendien worden de stempels handmatig geoogst en dat is zeer arbeidsintensief.

Een eigen handeltje zit er niet in, maar het is ontzettend leuk om een aantal bollen in je tuin te planten. Rond half augustus plant je de saffraanbollen. Dat kan overigens ook heel goed in potten. De bollen houden van een zonnig plekje met een droge bodem die goed bekalkt is. Bescherm de bollen in de winter tegen vorst door ze af te dekken met een laag compost of bladeren.

Hoe oogst je het?

In oktober, begin november bloeien de bollen. Het moment om te oogsten. De bollen bloeien maar acht dagen per jaar. Zodra de bloem open is en de ochtenddauw is opgedroogd, knip je de drie stampers onderaan af. Verwijder de drie oranjerode draden. Daarna begint het droogproces. Dit kan in de oven. Leg de stampers op bakpapier in het midden van de oven (50 °C graden). Je laat ze ongeveer een kwartiertje drogen, wel even goed controleren ondertussen. Vervolgens doe je de stampers in een luchtdichte verpakking en bewaar je ze voor gebruik 1 maand op een donkere plek.

Veelzijdig

De smaak van saffraan wordt omgeschreven als lichtzoet en aromatisch. Sommige mensen vinden het honingachtig. In de keuken wordt het gebruikt om eten een zoete smaak te geven. Ook wordt het gebruikt voor de gele kleur die saffraan afgeeft in gerechten. Bijvoorbeeld in paella. In India wordt vaak gele rijst gebruikt bij curry gerechten. De specerij wordt daarnaast toegevoegd in onder andere sauzen, desserts, likeuren, kaas, boter en melk. In India en China wordt saffraan gebruikt als kleurstof voor weefsel.

Naast kleur en smaak afgeven zou saffraan over geneeskrachtige eigenschappen beschikken. Hoe dat precies zit weet ik niet, het schijnt bijvoorbeeld te helpen tegen maagklachten. Zelf heb ik dit jaar voor het eerst in mijn leven saffraan geoogst. Ik ben erg benieuwd naar het gebruik ervan. Ach en mocht het mislukken, geen ramp, want het feit dat ze nu bloeien is toch al geweldig?

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top