In de moestuin: hele grote bloemkolen!

Verhalen uit Pake’s moestuin (10)

Bloemkool is geen gemakkelijke groente om te telen. Er kan van alles misgaan. Zo waren het vorig jaar de muizen die zich tegoed deden aan de kolen en voorgaande jaren gooiden de koolwitjes roet in het eten. Maar nu zijn ze prachtig! Een hele kruiwagen vol plus nog een aantal rode kolen. Ook die doen het goed.

Het is een ontzettende populaire groente in de Nederlandse keuken, maar waar komt bloemkool nou eigenlijk vandaan? De meningen zijn hierover verdeeld, maar wat we zeker weten is dat de groente wordt beschreven in een ‘boek over de landbouw’ uit de twaalfde eeuw. Het boek werd geschreven door een Arabische landbouwkundige die destijds werkzaam was in Sevilla (Spanje). Spanje werd toen overheerst door de Arabische Moren en zij brachten hun voedsel mee, waaronder dus de bloemkool. Een Duitse landbouwkundige, Joachim Camerarius de Jonge, plaatste een afbeelding van de bloemkool in zijn ‘kruidboek’. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.

Problemen

Bloemkool was vroeger een duur en exclusief product. Ook nu nog is de prijs in de zomer een stuk goedkoper dan in de winter. Hollandse bloemkolen zijn namelijk niet verkrijgbaar in januari en februari. Zoals gezegd vraagt het verbouwen ervan veel aandacht. De groente is veeleisend qua grond, voeding en vocht. In januari bemesten wij de grond met stalmest. We sproeien regelmatig en wij hebben een ‘kolenhok’, met vlieggaas. Maar dan ben je er nog niet, want er zijn nogal wat plagen en ziekten die je oogst kunnen bederven. Pas bijvoorbeeld op voor de koolvlieg. Die boort kleine gaatjes in de stam van de kool. Vervolgens rotten de wortels weg en je bloemkool valt om. Wisselteelt is daarom erg belangrijk, want voordat je het weet ziet je met vliegjes die eitjes in de grond leggen en dan heb je het jaar daarop geheid weer last ervan.  Verder kan je te maken krijgen met schimmelvorming en het fenomeen ‘waterziek’. Dat is een glazig ogende bloemkool. Absoluut niet geschikt om te eten!

Tuinen verbinden

In onze moestuin telen we de zomersoort. Deze planten zijn tussen juli en september volgroeid. Het seizoen kwam dit jaar wat laat op gang, maar nu eind augustus zijn ze klaar. We hebben ze afgelopen weekend nog eventjes laten staan vanwege Brommels! Ook onze moestuin deed mee aan dit open tuinen evenement en vele bezoekers wisten de weg naar Pake’s grientetún te vinden. Boven verwachting! Super leuk om ervaringen met andere geïnteresseerden uit te wisselen.

Zo kregen wij bijvoorbeeld de tip om de bloemkolen af te dekken met enkele bladeren. Hierdoor blijft de groente mooi wit en verkleurt niet door de zon. Je kan de groente oogsten wanneer de bloemkool wat losser begint te worden. Wacht niet te lang want anders schiet de kool door en begint hij te bloeien. Bloemkool is niet lang houdbaar dus wacht niet te lang met opeten. Wat je overhebt kan je prima invriezen. Wel eerst blancheren. Het zelf kweken van bloemkool is misschien intensief, omdat je goed moet checken of je geen last hebt van ziektes en plagen, maar het is wat mij betreft zeker de moeite waard!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel negen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top