close
  • woensdag 16 juni
Zorg en Zekerheid

Hitteplan moet ouderen hulp bieden

Hitteplan moet ouderen hulp bieden

Mogelijk staan vanaf vandaag Rode Kruis medewerkers klaar om ouderen te gaan helpen. Dat maakt onderdeel uit van het Hitteplan. Of dat Hitteplan in werking wordt gesteld wordt vandaag door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beslist. 

Vooral ouderen zijn deze dagen een kwetsbare groep, evenals zieken en zwangeren. Het is belangrijk een oogje in het zeil te houden en goed op oudere mensen te letten, zo meldt het Rode Kruis. 

Soms drinken ze niet voldoende

Het huis koel houden, voldoende drinken en luchtige kleding aantrekken. Het klinkt logisch voor deze week met de enorme warmte, maar oudere mensen lukt dat niet altijd zo goed. Soms drinken ze niet voldoende omdat ze minder snel een dorstprikkel krijgen en soms blijken ze nog onder hun winterdekbed te slapen. Hulp is dus zeker welkom, maar uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt slechts 18 procent van de Nederlanders regelmatig aan oudere familieleden te vragen of ze hulp nodig hebben. 

Hittegolf

De temperaturen stijgen deze week tot boven de dertig graden. En deze warmte kan nog wel eens lang aanhouden. In 1976 hadden we zeventien dagen een hittegolf, maar we lijken daar deze zomer over heen te gaan. Het moet vijf dagen achter elkaar 25 graden worden, waarvan drie dagen ook dertig graden. In het zuiden van het land is dat al gehaald. 

Update: Hitteplan wordt vandaag daadwerkelijk in werking gesteld. 

Bron: nos

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook