Michelle

Het openhartige verhaal van Michelle Obama

Michelle LaVaughn Robinson Obama (55) kennen we allemaal als de populaire echtgenote van de 44e president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Ze woonde samen met haar man en dochters Malia Ann en Sasha vanaf 2009 acht jaar in het Witte Huis. Maar wat weten we eigenlijk over haar? Haar autobiografie ‘Mijn verhaal’ geeft een kleine inkijk in haar leven.

Michelle werd op 17 januari 1964 geboren in Chicago. Haar vader werkte bij de stedelijke watercentrale en haar moeder was voor de geboorte van de kinderen secretaresse bij een postorderbedrijf. Broer Craig is een Amerikaanse basketbalcoach en een kleine twee jaar ouder dan zijn zusje. Ze deelden een slaapkamer in het appartement waar ze woonden en deden tikkertje in het park. Haar ouders voedden Michelle op tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw.

Verliefd worden op Barack was ongepast

Michelle studeerde eerst sociologie en tijdens haar studie zette ze zich erg in voor de rechten van minderheidsgroepen. Ze was één van de weinige niet-blanke studenten. Later rondde ze ook nog een studie rechten af aan Harvard en werd bedrijfsjurist. Toen Barack als rechtenstudent bij hetzelfde advocatenkantoor kwam werken, werden ze (uiteindelijk) verliefd en ze trouwden in 1992. Uiteindelijk, want het was voor Michelle niet liefde op het eerste gezicht. Zijn neus was te dik en hij droeg een fout jasje. Daarnaast werkte Barack als stagiaire onder haar en een liefde tussen hen was erg ongepast. Maar Michelle ging toch voor de bijl. Nadat ze haar toekomstige man eerst een partijtje basketbal liet spelen met haar broer. Want „Je leest het karakter van een man af aan de manier waarop hij sport.”

Miskramen en IVF

De eerste jaren van de politieke carrière van haar man werkte Michelle nog fulltime, maar later ging ze minder uren werken om hem bij zijn campagne te steunen en voor hun twee dochters te zorgen. In haar boek is Michelle openhartig over de miskramen die zij kreeg. Ze werd zwanger van Malia door het toedienen van medicijnen en tweede dochter Sasha kwam ter wereld via IVF. Vanwege haar eigen ervaringen zet ze zich nu in voor meer voorlichting op het gebied van miskramen. En ze is heel stellig in haar mening dat kinderen baren niet het vrouw-zijn bepaalt. “We schamen ons er voor als we geen kind op de wereld kunnen zetten. Maar er zijn zoveel andere manieren om leven op aarde te creëren. IVF, adoptie, of houden van je neefjes en nichtjes.”

First Lady van Amerika

Uiteindelijk werd Barack Obama de eerste president van Amerika van Afro-Amerikaanse afkomst en Michelle werd First Lady. Ze leefde een afgeschermd en beveiligd leven, geen ideale omstandigheden om haar goed te leren kennen. Toch werd ze in de loop van de jaren steeds populairder. Ze was (en is) een stijlicoon á la Jackie Kennedy en wordt geprezen om haar inzet voor vele goede doelen, waaronder het bevorderen van de gezondheid en het onderwijs van kinderen en jongvolwassenen. Nu ze weer een gewone burger is, geeft ze door haar biografie ‘Becoming’ een indruk van haar leven en haar huwelijk met Barack. Ze vindt getrouwd zijn ‘hard werken’. Het stel is zelfs in relatietherapie geweest. Na de komst van hun dochters veranderde er veel. ‘Hoe groter Sasha en Malia werden, hoe meer ik me moest haasten en hoe langer mijn to do-lijstjes werden, waardoor ik permanent in de hoogste versnelling stond.”

Gelukkige fase omhelzing

Michelle vertelt dat ze inmiddels begrijpt dat zelfs een gelukkig huwelijk moeilijke tijden kan hebben. Maar ook dat ze op dit moment heel gelukkig met elkaar zijn. “We hebben samen natuurlijk ook zoveel meegemaakt – zoveel onverwachte wendingen – dan leer je om te gaan met de eb en vloed die horen bij een relatie. Daardoor weet je dat je op elkaar kunt bouwen. Onze relatie is nu een duurzame. We hebben elkaar zien groeien en veranderen door de jaren heen. Vandaag de dag is ons leven veel lichter. We hebben nog steeds bescherming, maar we kunnen ons veel makkelijker bewegen. Ik geniet nu van een bezoek aan een restaurant, lange wandelingen in de bergen. Ik heb eenvoudigweg meer tijd, meer controle over mijn dagen. Dat is een prettige verandering.”

Donald Trump

Van de opvolger van haar man, president Trump, is de voormalige First Lady duidelijk geen fan. Ze noemt hem een vrouwenhater en vertelt over zijn winst bij de verkiezingen: “Ik wilde er, zo lang als ik kon, niets van weten. (…) Ik heb nachten wakker gelegen, woedend over wat er allemaal gebeurt.” Zelf heeft Michelle geen ambitie om president te worden, al geven de kenners haar een grote kans. Maar ze wil dus niet. Uit haar boek blijkt een enorme afkeer van de politiek. Ze ging plichtsgetrouw mee bij iedere campagne van haar man, maar van harte was dat niet. Dat is haar man inmiddels duidelijk. „Ik ga nooit meer de politiek in, want dan verlaat Michelle me”, zei Barack daarover.

Afgelopen april was Michelle Obama in de Ziggo Dome, waar ze een lezing gaf over haar boek en openhartig vertelde over haar leven. Hier nog een paar highlights van de dingen die Michelle belangrijk vindt in het leven en aan haar publiek in de Ziggo Dome mee wilde geven.

Echte verhalen delen

Michelle aan het voorlezenIeder verhaal is de moeite van het vertellen waard. Als we opener en eerlijker tegen elkaar zijn, dan zorgt dat voor verbinding. Dus praat met elkaar, ook over de minder leuke dingen in het leven. Michelle geeft zelf het goede voorbeeld door in haar boek ook te schrijven over de moeilijke dingen. “Ik wilde mijn verhaal vertellen, eerlijk, eenvoudig en zonder opsmuk en wilde ook niet om lastige vraagstukken heen draaien. Daarom schrijf ik ook over sommige uitdagingen waarvoor Barack en ik stonden in ons huwelijk, en de druk en verwachtingen waar ik doorheen laveerde als een jonge vrouw van een minderheid.”

In jezelf geloven

Wie in zichzelf gelooft kan alles bereiken. “Het idee dat sommige mensen ergens recht op hebben en anderen niet is onzin”, zegt Michelle stellig. “Laat andere mensen niet bepalen wat voor jou is weggelegd en wat niet.” En denk nooit dat het hoogtepunt achter je ligt. Niemand is wijzer dan iemand die al wat ouder is.

Doen wat je gelukkig maakt

Na de dood van haar vader en een goede vriendin besefte Michelle dat het belangrijk is om te doen waar je gelukkig van wordt. Haar advies: ga af en toe bij jezelf na waar je staat in het leven en wat je wilt. Reizen en het verkennen van de wereld vindt ze enorm belangrijk. “De wereld is groot. Je leert enorm veel, doet veel ervaring op en verbreedt je perspectief.”

Tenslotte nog een paar weetjes

  • Haar betovergrootvader Jim Robinson was een Amerikaanse slaaf in South Carolina.
  • In haar zesde leerjaar zat Michelle in een klas voor begaafden in de Bryn Mawr Elementary School.  Ze behaalde haar middelbaar diploma in 1981 als op één na beste van haar jaar.
  • Het eerste afspraakje tussen Michelle en Barack was in de bioscoop en ze kozen de film Do the Right Thing.
  • Ook Michelle haar moeder ging in het Witte Huis wonen om de zorg voor haar kleindochters mede op zich te nemen.
  • Afgelopen jaar werd Michelle Obama in de VS verkozen tot meest populaire vrouw. Haar echtgenoot werd de populairste man. Nummer 2: Donald Trump.
  • Echtgenoot Barack komt altijd te laat. “Als Barack me belt of appt dat hij zo komt is dat meer een plan dan een tijdsaanduiding. Hij kan zomaar besluiten om nog even te basketballen of met iemand af te spreken. En als hij dan eindelijk thuis komt, lig ik allang woedend in bed.”

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top