Foto van de maand: Gea schildert met licht

Lightpainting is een techniek in de fotografie. Door gebruik te maken van een lange belichtingstijd kun je met een bewegende lichtbron lichtsporen vastleggen. Een soort tekenen en schrijven met licht dus. Afhankelijk van je camera en de instellingen die je kiest, leg je ook iets van de omgeving vast. Het resultaat is vaak bijzonder, omdat je een niet-bestaande wereld creëert en die combineert met de werkelijkheid. Het is vaak een hele verassende manier van werken.

Voor 50+ fotografe Gea was lightpainting onbekend terrein. Maar na drie avonden oefenen begint ze het een beetje onder de knie te krijgen. Het resultaat zie je hier en Gea legt uit hoe de foto’s tot stand zijn gekomen.

Mooie vonkenregen

“Lightpainting klinkt misschien wat ingewikkeld, maar als je je camera stabiel kunt neerzetten op bijvoorbeeld een statief én je kunt de camera handmatig bedienen, dan ben je al een heel eind. Daarnaast moet het donker zijn en heb je een lichtbron nodig. Of dat nu een kaars is, vuurwerk, spettertjes, staalwol of een lamp, dat maakt voor het principe van lightpainting niet uit. Wel voor het eindresultaat natuurlijk. En bij voorkeur fotografeer je in een mooie omgeving. Op deze foto’s heb ik iemand laten tekenen met staalwol. Staalwol geeft van zichzelf geen licht. Maar wanneer je er een vlammetje bij houdt, dan wil het wel branden. En wanneer je dat staalwol dan rondslingert, dan komt er zuurstof bij en geeft het een mooie vonkenregen.

Veiligheid voor alles

Het is van belang om een veilige locatie te kiezen, met blusmiddelen bij de hand. En uiteraard moet je zorgen voor beschermende kleding en andere beschermingsmiddelen. Degene die ging slingeren droeg voor deze fotosessie een wollen muts, een wollen jas met hoge opstaande kraag, brandwerende handschoenen, veiligheidsschoenen en een vuurwerkbril. We hadden een garde aan een touw met een handvat gebonden. In de garde deden we een pluk staalwol (zo fijn mogelijk). Vlammetje van een aansteker erbij en slingeren! Boven het hoofd, voorlangs, heen en weer lopend, etc. Net wat maar een verrassend effect gaf aan de foto. De camera stond op statief.

Voor herhaling vatbaar

Staalwol brandt een seconde of 10 á 15. Dus daarbinnen wil je de foto maken. Instellingen om te beginnen kunnen zijn: diafragma f/8, sluitertijd een seconde of 15, ISO200 of 400. Omdat je dit doet wanneer het best wel donker is, is het handig om een zaklamp mee te nemen. Die kun je dan gebruiken voor het scherpstellen. Na het maken van de foto kijk je of het is gelukt of dat je instellingen moet veranderen. Ben je tevreden, dan kun je wellicht nog andere bewegingen vastleggen. Het was echt leuk om te doen en zeker voor herhaling vatbaar!”

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top