Ergonomie in de keuken: 7 tips van de keukenspecialist

De keuken is een ware werkplek en verdient dan ook veel aandacht op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en functionaliteit. Je werkt er immers iedere dag! Waar je aan moet denken? We vroegen het de specialist.

Je doet de afwas, je smeert boterhammen en je bereidt er maaltijden. Dat is een flinke klus, iedere dag weer en daarom moet een keuken goed ingedeeld zijn. De befaamde driehoek: kookplaat/fornuis, spoelbak en koelkast speelt dan ook een belangrijke rol. Dit is de zogenoemde werkdriehoek of keukendriehoek.

1. Keuken-Driehoek

Het komt er op neer dat als je de plattegrond van een keuken zou bekijken en een lijn trekt tussen deze drie (de driehoek), de lijn in totaal niet langer zou moeten zijn dan zes meter. De afstand tussen twee van de drie moet eigenlijk niet langer zijn dan een dubbele armlengte. Dat werkt het prettigst, kost de minste energie en voelt als ‘logisch’. Ergonomisch verantwoord dus.

2. Hoogte-Werkblad

Ook moet je goed denken aan de hoogte van het werkblad. Die waren vroeger laag, waarom? Omdat de mensen kleiner waren. Dat is tegenwoordig wel anders. Afhankelijk van de lengte die je zelf hebt, moet de hoogte van een weekblad daarop afgestemd worden. Datzelfde geldt voor de plaatsing van de spoelbak en het fornuis. Laat je daarover goed informeren zodat je niet ineens aan een te hoog of te laag aanrecht komt te staan, want dat kan onder andere rugklachten opleveren.

De regel: als je voor het blad staat met je armen in een hoek van 90 graden (horizontaal) moet de afstand tussen de onderarmen en het werkblad ongeveer 12 centimeter zijn.

3. Werk-Volgorde

De indeling van een keuken wordt zo mogelijk afgestemd op de meest logische volgorde van werken. Waar je spullen pakt, wast, schoonmaakt, snijdt, kookt, bewaart en ga zo maar door. Keukenexperts weten daar alles van en zullen een keuken daarop inrichten.

4. Veiligheid-Werken

Er moet goed rekening worden gehouden met de veiligheid in een keuken. Je werkt immers met hete pannen of scherpe messen. De vloer met goed zijn, je mag niet zomaar uitglijden, scherpe hoeken aan kasten kunnen eigenlijk niet en je moet een hete pan gemakkelijk weg kunnen zetten.

5. Hoogte-Apparatuur

Voor de plaatsing van apparatuur zijn allerlei aspecten belangrijk. De spoelbak moet eigenlijk een juiste hoogte hebben zodat je je rug niet te veel belast, een kookplaat hoort op gelijke hoogte met het werkblad, de oven en magnetron op armhoogte en de koelkast het liefst op ooghoogte. Een vaatwasser staat vaak laag, ook dat is soms flink bukken. Misschien kan deze wat hoger. Dat scheelt ook weer.

6. Goed-Bereikbaar

En natuurlijk moeten de keukenkasten goed bereikbaar zijn, zodat dat je je daarvoor in alle bochten moet wringen. De hoogte ervan is van belang.

7. Verschillen-Hoogten

Keukenspecialisten kunnen maatwerk leveren als er meerdere mensen, van verschillende lengten, dagelijks in de keuken werken. Het kan heel fijn zijn om voor iedereen een fijne werkplek te creëren die ergonomisch verantwoord is.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top