De kracht van kookboeken

Yotam Ottolenghi, Sergio Herman, Nadia Zerouali en Rudolph van Veen. Topkoks die niet alleen geweldige maaltijden bereiden, maar deze ook delen met een groot publiek door op tv te verschijnen en vooral boeken te schrijven. Kookboeken scoren!

Ik heb het boek al jaren in mijn bezit. De bladzijden zijn vergeeld, hier en daar zit een donkere vlek, en er zitten briefjes tussen met extra recepten die ik overschreef van anderen toen ik net op mezelf ging wonen. Het Margriet Kookboek.

Ik kreeg het boek van mijn moeder, die het weer van haar moeder had gekregen. Het is een dikke pil. Een lijvig boek met de wereld aan recepten. Geen couscous of avocadosalade, maar gekookte andijvie en huzarensla. Het was een andere tijd.

Hoe lang rode kool koken moet

Zo’n boek doe je nooit weg. Mijn jongste dochter, inmiddels twintig jaar, slaat het nog wel eens open om te kijken hoe je rode kool maakt. Want daar staat helder beschreven welke ingrediënten daarbij gaan en hoe lang het dan koken moet. Een doeltreffender handleiding tref je nergens. Dit is van een eenvoud en duidelijkheid, daar kunnen veel kookboekenschrijvers tegenwoordig nog van leren. Maar wie dat boek daadwerkelijk heeft geschreven en samengesteld? Ik heb geen idee.

Dat is tegenwoordig wel anders. Koks zijn sterren. En daarom scoren die boeken van hen ook zo goed. Het aantal kookboekenschrijvers is enorm. Koken is een creatieve bezigheid waarmee je, als je het een beetje goed doet, hoge ogen kunt gooien. Was je jaren geleden al een hele chef als je een origineel Indisch gerecht in je Hollandse keuken wist te bereiden, tegenwoordig zijn we de gadogado ver voorbij. Je kookt Japans, maakt zelf sushi of kousa bil laban. Precies; dat laatste moet je weten. Het is een Midden-Oosters gerecht dat enige tijd geleden door culinair schrijver Nadia Zerouali in een tv-programma werd bereid. Het is gevulde courgette met yoghurt. Dat vind je in het Margriet kookboek niet terug.

Een andere kijk op koken

Noedelsoep met paarse boerenkool, Italiaanse gehakballen of een variant op de Hollandse erwtensoep kom je anno 2022 ook tegen. Dat vraagt om een andere kijk op koken. Leuk, maar je hebt er een boek bij nodig, een online recept of een televisieprogramma dat verder gaat dan het bakken van Naan brood als bijzonder te bestempelen.

Liefhebbers vinden het meest bijzondere recept, nog niet gek genoeg. Daarom hier een aantal kookboeken voor de basiskok, de bijzondere kok en de uitzonderlijke kok. En je zou ze eigenlijk allemaal eens moeten openslaan. Gaat een wereld voor je open!

Kokkerellen met deze koks

-Yotam Ottolenghi

We moeten natuurlijk als eerste de befaamde Israëlisch Britse kok Yotam Ottolenghi noemen. In zijn geboorteland was hij een tijd lang journalist, woonde eventjes in Amsterdam en vertrok daarna naar Londen waar hij in 1997 een kookopleiding volgde. Als we Wikipedia moeten geloven duurde die opleiding een half jaar. Niet lang voor iemand die direct daarna zijn vleugels uitsloeg in gerenommeerde Londense restaurants. Al in 2002 opende hij zijn eerste deli en later zijn eigen restaurant. Hij maakte tevens naam met het schrijven van kookboeken. Hij is vooral bekend om zijn vegetarische recepten.

-Rudolph van Veen

Rudolph van Veen studeerde in 1985 als beste leerling af aan de Culinaire School van Breda. Daar liet hij het niet bij. Hij wilde niet nog beter worden, maar gewoon een van de beste koks. Hij deed ervaringen op in het buitenland, ging in de leer bij meester kok Cas Spijkers en specialiseerde zich in patisserie. Op zijn 27ste was hij meester kok en later meester patissier. Hij won prijzen, deed en doet grote projecten en we zien hem veelvuldig op 24Kitchen. Hij schrijft ook kookboeken zoals Rudolph’s Bakery en Rudolph Kookt.

-Sergio Herman

Sergio Herman hield het op de mavo niet vol waarop zijn vader, kok van beroep, hem naar een Belgische Hotelschool stuurde. Meester kok Cas Spijkers nam hem vervolgens onder zijn hoede om hem de verdere kneepjes van het vak te leren. Daarna werd hij chef-kok in zijn vaders restaurant, wat in 1995 leidde tot een Michelin-ster. In 1999 volgde een tweede, in 2005 de derde ster. Van Sergio verschenen meerdere boeken, gewoon voor een paar tientjes. Zoals ‘Just cook it’. Maar er gaan ook andere boeken van hem rond, die je gerust kunstobjecten mag noemen. Sergiology is er zo een. Hij creëerde dit boek samen met culinair fotograaf Tony le Duc en portretkunstenaar Stephan Vanfleteren. Er staan gewoon recepten in, maar dan wel bijzondere die vaak bestaan uit vier of vijf aparte bereidingen. Dan maak je topcreaties! Kosten van het boek? Paar honderd euro.

Het Margriet Kookboek heeft zoveel niet gekost en doet nog altijd prima dienst. Dat wil niet zeggen dat bovenstaande boeken niet tellen, maar de onbekende schrijver van het boek verdient wat mij betreft een ster. Het is een oud boek, maar zeker niet gedateerd. Hoe je aardappels of eieren moet koken, hoe je zuurkool met knakworstjes maakt, en hoe je de tafel dekt. Het staat er allemaal in.

Foto Ottolenghi: Door Keiko Oikawa – Katieheartwiki received this from Keiko Oikawa., Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34029784

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top