Alles over kermis in Mexico

Jeanette Slagt besloot om op 53-jarige leeftijd opnieuw te beginnen als digitale nomade. Hierdoor heeft ze een compleet nieuwe manier van gepensioneerd leven neergezet.

In 2015 heeft ze vrijwel alles verkocht wat ze bezat. Ze was werkeloos, had een start gemaakt met een eigen bedrijf, maar helaas lukte het concept niet in Nederland. Ze besloot om ‘tering naar de nering’ te zetten: oftewel haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten. En waar kon ze dat beter doen dan in een land waar het levensonderhoud goedkoop is?

Dus boekte ze een ticket naar de Filipijnen en verhuisde. Momenteel verblijft ze in Mexico en heeft Jeanette al heel wat geschreven  voor 50+. Geniet mee van haar avonturen en haar kijk op het leven na je vijftigste. Vorige week kon je lezen hoe er na vier jaar tijd voor het eerst weer een jurkje in haar kast hangt!

Alles over kermis in Mexico

Als de bus langs de parkeerplaats van Walmart rijdt, plakken alle kindergezichtjes tegen het raam van de bus en roepen ze blij verheugd: mira mamma, la feria….kijk mama, de kermis.

Het reuze parkeerterrein van eveneens reuze Amerikaanse supermarkt Walmart blijkt ook een evenementen terrein te zijn en het staat nu vol met kinderattracties. Vooral heel veel draaimolens en treintjes die rondjes rijden over een spoor. Verder zijn er pop-up winkeltjes die van alles verkopen, van elektronica tot speelgoed. En restaurantjes, heel veel restaurantjes.

Afgedankte attracties

Ergens achterin staat een niet zo’n reuze reuzenrad, met uiterst oncomfortabel ogende zitjes en als ik het terrein verken loop ik langs een botsautootjesplek met hele oude, bijna verveloze botsautootjes. Kermis in ontwikkelingslanden stelt niet zo veel voor. Ik denk dat veel van de attracties afkomstig zijn uit andere landen en daar zijn afgedankt om veiligheidsredenen. Ze hangen hier dan nog een paar jaar met houtje touwtje aan elkaar en met een likje verf dient het nog als vermaak voor menig kind.

Er is zo’n draaimolen, die over een hobbelende vloer gaat, van hoog naar laag, in Nederland vroeger zou er dan halverwege een doek over geklapt worden, lekker in het donker zoenen enzo, een rups heette dat ding geloof, die staat hier ook, maar dan is het doek verdwenen. Je kunt schieten, eendjes vissen uit een bak en ringen gooien om flessen die op de grond staan uitgestald. Flesjes cola, flessen bier en rum, Gatorade, er zit geen leeftijdsgrens op de attractie dus kinderen kunnen gewoon meedingen.

In de Filipijnen waren kermissen vooral om te gokken. Ik heb er zelf ook menig peso over de tafel gegooid en won dan een mok of een schaaltje, soms wat geld. Nooit veel, maar het was leuk, en wat vooral leuk was was dat de mensen het leuk vonden dat een blanke kwam meespelen, dat verhoogde de animositeit voor de attractie direct. Je gooide muntjes en als je op het goede vakje kwam won je iets, of niets. Of je zette groter geld in op kaarten, dan draaide er een bal die viel er uit en kwam hij dan op jouw kaart dan won je alle andere inzet. Dat telde wel lekker aan.

Hier in Mexico lijkt de kermis meer gericht op kinderen en op eten. Zoals alles in de samenleving van Mexico lijkt het ook het best goed georganiseerd. Er is een centraal punt waar je kaartjes kunt kopen, polsbandjes, en elke attractie, hoe oubollig ook, heeft 2 rijen: 1 voor de polsbandjes (100 pesos per stuk) en 1 voor de per attractie betalende klanten. Volgens het handgeschreven bord geeft een polsbandje sneller toegang. 100 Pesos is nog best veel geld, maar dan mag je overal onbeperkt in.

Kermisbrood

Er is ook een soort van Mexicaans equivalent van de Nederlandse Oliebollenkraam: Kermisbrood, vers op de kermis gebakken. Het is zoet brood vertelt de eigenaar mij en er komt nog beleg op, ze zijn het aan het kneden en de uitrollen, de hele lucht ruikt zoet. Er is ijs te koop, Mexicanen kopen graag een ijsje. Kleurrijke suikervrije fruitijsjes op een stokje, heerlijk zijn die. Verder is het tacos wat de klok slaat en ik weet zeker dat als ik in de avond er naar toe ga er ook suikerspin is en maiskolven. En Tamales, ongetwijfeld, maar dat zijn vaak losse verkopers. Die komen dan met een pick-up truck aanrijden en laden grote pannen uit en een tafeltje en dat is de hele kraam.

Foto: grote bakken vlees worden klaargemaakt 

De eethuisjes zijn druk aan het snijden en hakken, vlees wordt voor-gegaard en gegrild en aan spiesen geregen, dat ziet er dan net zo uit als in Nederland in de shoarmazaak, zo’n ronddraaiende spies boordevol vlees, dat wordt er afgesneden voor op de taco’s. Vlees voor empanadas en burritos wordt anders klaargemaakt, daar zijn grote bakplaten voor.

Om acht uur in de avond gaat het open, wordt mij verteld door de restaurant eigenaren en ik beloof een keer terug te komen. Nu maak ik foto’s van de draaimolens die een soort nostalgische eenzame uitstraling hebben, een beetje verloren staan ze op dat grote parkeerterrein te wachten op al die kinderen. Pauwen, leeuwen, soldaten, tijgers, Sponge Bob en Spiderman, ijsberen, paarden en raketten, ze nemen vanavond allemaal een kind mee op een droomreis.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top