close
  • donderdag 26 november
Nostalgie

Allereerste file in Nederland: 64 jaar geleden een bijzonder tafereel

Allereerste file in Nederland: 64 jaar geleden een bijzonder tafereel

Langzaam rijden of stilstaan: file. Dagelijks hebben we in Nederland ermee te maken. Maar wist je dat de allereerste geregistreerde file ontstond op 29 mei 1955?

Op een zonnige Eerste Pinksterdag was het bij knooppunt Oudenrijn raak. Geïrriteerde mensen? Welnee, de mensen waren juist blij en maakten er een vrolijk gebeuren van. Dat kun je je eigenlijk niet voorstellen, nu er dagelijks lange files staan.

Dagje uit

Terug naar 29 mei 1955. Het was een vrije dag, prachtig weer, perfect om iets leuks te gaan doen. Vanuit de Randstad vertrokken de mensen met de auto richting de Veluwe en de families in Duitsland stapten de auto in voor een bezoekje aan de Nederlandse stranden en de bollenvelden. Bij Utrecht ging het dan ook mis, op de rotonde bij knooppunt Oudenrijn werden die dag 50.000 auto’s geteld. Dat is best veel als je bedenkt dat het aantal geregistreerde auto’s in Nederland in die tijd 219.000 bedroeg.

Amerikaans

Zoals gezegd, er was niemand boos op die dag. Het begrip file was nog niet zo bekend, je had er weleens van gehoord, maar het was iets Amerikaans. Op de website van de ANWB staat: ,,Het was juist heel modern om in de file te staan. Dan hoorde je er echt bij. De file werd in die tijd in goede banen geleid door een verkeersregelaar. Dat was leuk werk, want het waren toen bijna altijd vrolijke mensen die in de file stonden.”

Eerdere files

De file van 29 mei staat officieel te boek als de allereerste file. Uiteraard zijn er verhalen dat er al veel eerder files stonden in Nederland. Bijvoorbeeld in 1928, naar aanleiding van de Olympische Spelen in Amsterdam. In maart 1913 berichtte het Algemeen Handelsblad over ‘een lange file van auto’s op de 2,3 kilometer lange Middenweg in Amsterdam. Oorzaak? Voetbal.

Dagelijks fileleed

Tegenwoordig is een file helemaal niet bijzonder en leuk is het ook niet. In plaats van vrolijk zijn we nu geïrriteerd. Volgens Wikipedia is de laatste dag zonder file op zondag 30 december 2007, dat is meer dan tien jaar geleden! Toch zou het leuk zijn om er net zoals toen nog een keertje een vrolijke aangelegenheid van te maken. Wie doet er mee?

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook