50plus Kijktip; Clarkson’s Farm

Dat het boerenleven niet zo romantisch is als het overkomt in programma’s als Boer zoekt Vrouw ontdekt de lompe maar uiterst humoristische ex-Top Gear presentator Jeremy Clarkson in zijn nieuwste documentaireserie Clarkson’s Farm. Op zijn eigengereide en lachwekkende wijze probeert hij in acht afleveringen de kneepjes van het vak te leren op zijn eigen boerderij met de toepasselijke naam ‘Diddly Squat’.

Voormalig bad boy van de BBC wordt boer

We kennen Clarkson natuurlijk vooral als de bad boy van de BBC waar hij ontslagen werd als presentator van het programma Top Gear, nadat hij achter de schermen op de vuist ging met een van de producers. De mopperende Brit hoefde zich niet lang druk te maken over zijn verloren baan, want slecht enkele weken later sloot hij samen met zijn co-presentatoren Richard Hammond en James May een monsterdeal met de streamingdienst van Amazon, Prime Video. Het drietal kroop uiteraard gewoon weer achter het stuur voor allerlei hilarische avonturen in The Grand Tour.

Voor zijn nieuwste documentaireserie verruilt Clarkson de peperdure, exotische auto’s voor een gigantische tractor, om daarmee als beginnende boer zijn land in de glooiende omgeving van The Cotswold vlakbij Oxford te bewerken. Clarkson kocht het landgoed in 2008 en huurde een plaatselijke boer in om de boerderij te runnen. Toen deze man in 2019 met pensioen ging besloot Clarkson zelf de laarzen maar eens aan te trekken om te kijken of hij van zijn boerderij een succes kon maken. Maar Clarkson zou Clarkson niet zijn als hij dat niet ook op grootse wijze zou doen; met een reusachtige tractor van het merk Lamborghini, die overigens niet eens in de schuur past.

‘Het beste dat Clarkson in vijftien jaar heeft gedaan’

Uiteraard heeft Clarkson zich behoorlijk verkeken op de uitdaging om zijn boerderij up and running te krijgen. Het leek hem een leuk idee om dit hele proces vast te leggen en anderen te laten meegenieten van zijn succesjes en vooral van zijn falen. En daar had hij groot gelijk in want de documentaireserie wordt nu al aangemerkt als ‘het beste dat Clarkson in vijftien jaar heeft gedaan (The Guardian). Dat is echter niet alleen aan Clarkson te danken, die in deze serie vooral te zien is als stuntelende stedeling die praktisch alles wat je maar verkeerd kan doen verkeerd doet. Hij krijgt namelijk de broodnodige hulp van de nuchtere jonge boerenknecht Caleb, die niet onder de indruk is van de tv-ster en hem regelmatig op zijn nummer zet, adviseur ‘cheerful Charlie’, die Clarkson tot wanhoop drijft met zijn regeltjes in de agrarische wereld, en allerlei andere lokale helden. Deze nieuwe ‘sidekicks’ doen je zijn vorige co-presentatoren al gauw vergeten.
Ondanks de grappen en grollen wordt vooral het enthousiasme en de authenticiteit waarmee Clarkson zijn nieuwe rol als boer op zich neemt gewaardeerd. Het is overduidelijk dat het boeren hem, ondanks alle tegenslagen en al het gemopper, gelukkig maakt.

Binge-waardig en respect voor het boerenleven

Even een kleine waarschuwing vooraf. Wanneer je de eerste aflevering van Clarkson’s Farm hebt opgezet is er een grote kans dat je de zeven afleveringen die erna volgen in een keer achter elkaar zult verslinden. Niet alleen valt er veel te lachten, maar bij vlagen is het ook oprecht ontroerend. En wie verwacht had dat de soms iets te directe Jeremy het eenvoudige leven op het platteland met zijn bijbehorende bewoners te kakken zou zetten, heeft het helemaal mis. Clarkson laat een kant van zichzelf zien die we nog niet eerder gezien hebben, waaruit zijn liefde voor de Britse natuur en de boerderijdieren duidelijk naar voren komt. Clarkson laat in deze serie bovendien zien dat het runnen van een boerderij keihard werken is, bloed, zweet en tranen kost en vreselijke veel frustratie oplevert vanwege alle bureaucratische rompslomp waar een boer mee te maken krijgt. Dat hij met zijn programma een realistische kijk op het Britse boerenleven weergeeft is niet onopgemerkt gebleven. Dat blijkt wel uit het feit dat hij vorige week een British Farming Award in de wacht sleepte. Bij de ontvangst van de award geeft Clarkson direct toe dat de winst volledig aan Caleb te danken is.

Tweede seizoen Clarkson’s Farm

Het eerste seizoen van Clarkson’s Farm kwam in juni beschikbaar op Amazone Prime Video. In juli was al duidelijk dat we nog een tweede seizoen mogen genieten van de avonturen van Clarkson en consorten in hun poging om van Diddly Squat Farm een succesvol boerenbedrijf te maken. Al is het volgens ons allang duidelijk dat er hier sprake is van een groot succes, ook al levert die hele boerderij diddly squat, oftewel helemaal niks, op. Wanneer dit tweede seizoen te zien zal zijn op Amazone Prime Video is nog niet bekend. Gelukkig kunnen we voor nu nog even genieten van de hoogte- of dieptepunten.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top