4 Tips voor seksualiteit en de overgang

Aflevering III

Seksuologe en psychologe Irma van Steijn en seksuologe en arts Mintsje Tanis-Nauta geven advies.

-Minder of ogenschijnlijk geen zin in seks? Praat erover en blijf nieuwsgierig naar elkaar

Er wordt enorm veel over geschreven en niet voor niets: de overgang. Je maakt nu eenmaal minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aan en dat beïnvloedt lijf en leden. Bij sommige vrouwen verdwijnen de seksuele gevoelens en een vrouw kan daar zeker onder lijden. Ze zou graag anders willen, maar het lijf lijkt het helemaal vergeten te zijn. Seks was altijd fijn en leuk en die beleving willen vrouwen dolgraag terug. Ook is er een groep die lijfelijk wel seksuele gevoelens heeft, maar het niet inzetten. In alle gevallen moet er meer moeite worden gedaan om te vrijen en de vraag is of je dat er voor over hebt. Ook hier staat het samen er over praten bovenaan. En daarnaast is het belangrijk dat je (nog) nieuwsgierig naar elkaar bent.

-Minder snel opgewonden? Experimenteer met hetgeen voor jou opwindend kan zijn. Ook na je vijftigste!

Als seks in de periode van de overgang minder vanzelfsprekend wordt dan is het belangrijk dat vrouwen de eigen seksualiteit opnieuw een beetje gaan uitvinden, het is namelijk niet vaak ‘echt helemaal weg’. Het wordt wel anders en dat anders vraagt een nieuwe route naar seksuele opwinding. Psychologe Irma van Steijn: “Wat ik in mijn praktijk vaak zie is dat vrouwen aangeven dat er nu eenmaal ‘gewoon geen zin meer is’. Echter, juist in deze periode komt de zin nooit vanzelf door het raam binnen vliegen. Ik zie regelmatig vrouwen die echt vinden dat de zin in seks bij hen moet worden opgewekt door hun partner en als dat niet lukt dan hebben ze het idee dat het er gewoon niet meer is. Dat is echt een denkfout, ook vrouwen zijn verantwoordelijk voor hun eigen seksualiteit en zij kunnen heel veel zelf doen om zich een seksueel wezen te voelen. Zij moeten weer nieuwsgierig worden en experimenteren met hetgeen voor hen opwindend kan zijn. En dat kan prima na je vijftigste.”

-Wat zijn je wensen, wat zijn je grenzen? Mannen willen vrijen, vrouwen liever babbelen. Accepteer dat van elkaar en weet dat het in beide gevallen gaat om verbinding

“Seks is een manier om te verbinden en niks is zo gezond makend als een fijne verbinding. Soms zien we dat de de seks wat voorwaardelijk wordt gemaakt: De vrouw denkt: ‘als jij overdag zo lomp doet tegen mij, dan heb ik geen behoefte aan seks met jou’ . En de man denkt: ‘jij wilt nooit met mij vrijen, dan heb ik ook geen zin om jou aandacht te geven als je steeds wilt praten’. Zo houden zij een vervelend patroon in stand dat zichzelf herhaalt. Wat mooi zou zijn als we beide behoeftes (aandacht dmv praten en dmv seks) kunnen bezien als hetzelfde, namelijk als verschillende uitingsvormen van verbinding en contact. Mannen zijn daar vaak beter in dan vrouwen en kunnen via seks zich beter verbinden aan hun partner. Vrouwen zijn vaak beter in babbelen en verbinden op die manier. In mijn praktijk probeer ik dit soort patronen inzichtelijk te maken en de voorwaardelijkheid van het een of ander eraf te krijgen. Dan ontstaat er meer begrip en kan er zowel gekeken worden naar wensen als naar grenzen.”

-Pijn bij het vrijen? Vraag om advies van een seksuoloog-arts. Er zijn oplossingen voor

Arts Mintsje Tanis-Nauta: “Vrouwen kunnen na de overgang last krijgen van verminderde souplesse van de schede-ingang en van kwetsbaar schede-slijmvlies. Dat alles wordt veelal veroorzaakt door het missen van het vrouwelijke hormoon of soms ook door een aandoening die lichen sclerose wordt genoemd, waarbij de architectuur van de schede ingang en schede(‘schaam’) lippen verandert. De huid wordt bijvoorbeeld dikker of dunner. Doorgaan met het hebben van seks zoals je dat gewend was levert dan pijn bij het vrijen op. Een situatie die de zin in seks (met pijn) niet echt bevordert. Voor de partner niet altijd even begrijpelijk: hoezo nu ineens pijn?
De huisarts, gynaecoloog (met interesse voor seksuele problemen) of arts-seksuoloog kan in die gevallen lichamelijk onderzoek doen en eventueel vaginale eitjes of zalf voorschrijven. Advies is in alle gevallen om niet met pijn te moeten willen vrijen, maar… durf je dat kenbaar te maken en kan en durf je aan te geven om op alternatieve manieren zonder penetratie te vrijen? Ook daar is communicatie voor nodig, eventueel met hulp van de (arts)seksuoloog.”

Volgende aflevering: 4 Tips voor de seksuele beleving bij ziekten, lichamelijke beperkingen en ouderdom.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top